Çiğdem Toker ve Aydın Engin de Cumhuriyet’e veda etti

Cumhuriyet yazarlarından Çiğdem Toker ve Aydın Engin bugünkü köşesinde bir veda yazısı yazarak artık Cumhuriyet’te yazmayacaklarını duyurdular.

Gazeteci Çiğdem Toker ve Aydın Engin, bugünkü köşesinde bir veda yazısı yazarak artık Cumhuriyet’teki yazılarına son verdiklerini duyurdular.

ÇİĞDEM TOKER: HOŞÇA KALIN
Çiğdem Toker, Cumhuriyet Vakfı’nın yeni yönetiminin yayımladığı açıklamanın Cumhuriyet davası iddianamesindeki suçlamaları hatırlattığını ve bu durumun da gitme vaktini haber verdiğini belirtti:

“Tartışmalı bir dava süreci sonunda gerçekleşen yönetim değişikliğinin ardından “Atatürk’ün Cumhuriyet’i” başlığını taşıyan dünkü açıklamanın, her duruşmasını izlemeye çalıştığım ağır ceza yargılamasında, Cumhuriyet davası iddianamesindeki çizgi değişikliği suçlamasını hatırlatması üzüntümün nedenlerinden biri.”
k
Toker’in veda yazısının tamamı için tıklayınız

AYDIN ENGİN: EYVAH, YAŞASIN, BEN YİNE GİDİYORUM
Gazetenin İlhan Selçuk dönemindeki yazı işleri müdürlerinden olan Aydın Engin’in de bugün yazdığı bir yazı ile istifa etti. Engin, yazısında “Cumhuriyet de benim için buraya kadarmış” ifadesini kullandı.

Engin yazısından bir bölüm:

– Ateşi ve ihaneti de gördük, elini taşın altına değil ateşe duraksamadan sokan kadın ve erkekler de tanıdık.
Cumhuriyet de benim için buraya kadarmış.

– Giderken eli boş gitmiyorum. İkramiyemi AKP Reisi’nin elinden alıp gidiyorum: Yargıtay’da sırasını bekleyen yedi buçuk yıl…

– Boşverin. Hapishane bilmediğim yer değil. İstanbul’un bütün sivil ve askeri hapishanelerinde defalarca konuk edildim. Bir Silivri kalmıştı…

– Eyvah yine gidiyor’ diyenlere selam olsun, ‘Yaşasın yine gidiyor’ diyenlere eyvallah…”

Aydın Engin’in veda yazısının tamamını okumak için tıklayın.

HAKAN KARA: İNSANLAR BU GAZETE İÇİN YAŞAMLARINI YİTİRDİ

Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon sonrası 9 ay tutuklu kalan yazarlardan Hakan Kara, “Önce Cumhuriyet” başlıklı yazısında, “Cumhuriyet’in zarar görmesine kimse izin vermedi. Söz konusu olan Cumhuriyet’se eğer, yaşanan sıkıntıların, öfkenin, dargınlıkların önemi yoktu. İnsanlar bu gazete için yaşamlarını verdiler. Durum yine öyle. Cumhuriyet gazetesinde, mahkeme kararı gereği yeniden seçim yapıldı. Yeni bir yönetim belirlendi. İnternette bu değişimi sevinçle karşılayanlar var. ‘Tamam işte ne güzel oldu2 diyenler. Üzgün olanlar, tepki gösterenler de var. Benim sözüm işte o üzülenlere. Elbette üzülebilir, Cumhuriyet’e kızabilirsiniz. Gazeteye mektup yazın, tıpkı tüm haber müdürlüğüm boyunca bana yaptığınız gibi yöneticilere telefon açın, görüşlerinizi dile getirin. Ama Cumhuriyet’i almaktan asla vazgeçmeyin” diyerek istifasını duyurdu.

ORHAN BURSALI: İSTİFALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Cumhuriyet yazarlarından Orhan Bursalı da bugün yazdığı köşe yazısında köşe komşusu Tayfun Atay’ın da istifa edeceğini belirtti. Bursalı, hem Toker hem de Atay’a “kararlarını gözden geçirme” çağrısı yaptı.

Doğan Medya Grubu’nun satılmasıyla Hürriyet’ten istifa ederek Cumhuriyet’e geçen Melis Alphan da, twitter hesabından, “Bu zamana kadar Cumhuriyet gazetesinde yazmaktan şeref duydum. Oradaki dostların mağduriyeti ve verdiği demokrasi mücadelesi, altın harflerle tarihe geçmiştir. Ben de bundan sonra yazmamaya karar verdim. Cumhuriyet’e ve okurlarına teşekkür ederim” diye yazdı.

KİMLER İSTİFA ETMİŞTİ

Yönetim değişikli sonrasında gazetenin Cumartesi eki yayın yönetmeni Zeynep Miraç Özkartal Taner de istifa kararı verdiğini açıklamıştı. Miraç, kişisel Twitter hesabından, “Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliği sonucunda ‘gördüğüm lüzum üzerine’ Cumartesi eki yayın yönetmenliği görevimden ayrıldım. Bana bu fırsatı veren Murat Sabuncu ile Aydın Engin’e ve 19 hafta beraber çalıştığım bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim” diye yazmıştı.

Yönetim değişikliğinden sonraki ilk yazı günü Çarşamba olan Özgür Mumcu’nun, henüz resmi bir istifa kararı bildirmediği, babası Uğur Mumcu’nun en yakın arkadaşlarından olan Ali Sirmen’in Cumhuriyet Vakfı Başkan Yardımcısı olmasını da dikkate alarak durum değerlendirmesi yaptığı öğrenilmişti.

Gazete yazarlarından Prof. Dr. Ahmet İnsel’in dün (8 Eylül 2018) yayımlanacak yazısını önceki gazeteye gönderdiği, ancak yeni yönetimin yazıyı yayına koymadığı belirtilmişti. Cuma gününe kadar Cumhuriyet Vakfı Başkanı olan Orhan Erinç ile yazısının yayımlanmadığı konuşulan Prof. Ahmet İnsel de gazeteyle yolları ayrılacak isimler arasında sayılıyor.

Cumhuriyet davasında yargılanan isimlerden karikatürist Musa Kart’ın da gazeteden ayrıldığı iddia edilmiş; ancak bu bilgi henüz teyit edilememişti.

Cuma günü yayımlanan yazısında, Alev Coşkun ve ekibini kastederek, kendisinin de yargılandığı Cumhuriyet davasında asıl hükmün “Cumhuriyet’in kapısına dayananlar” tarafından verildiğini, “Belki de sondan bir önceki yazısını yazdığını” vurgulayan Okur Temsilcisi Güray Öz’ün de istifa hazırlığında olduğu konuşuluyordu.

AHMET ŞIK: ÜLKEYİ TALAN EDENLERLE BİRBİRLERİNDEN FARKLARI YOK
Eski Cumhuriyet gazetesi muhabiri HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Cumhuriyet gazetesindeki dönüşüm için; ‘Devleti yağmalayıp, ülkeyi talan edenlerle birbirlerinden farkları yok’ ifadelerini kullandı.

“Bizleri tutuklatanlar, hapse atanların işbirlikçiliğini, yalancı muhbirliği ve tanıklığını yapanlar Cumhuriyet gazetesini işgalden kurtarmışlar. Devleti yağmalayıp, ülkeyi talan edenlerle birbirlerinden farkları yok. Çünkü haysiyet, alçakların erişemeyeceği yüksekliktedir.”

(EVRENSEL MEDYA SERVİSİ)

2224580cookie-checkÇiğdem Toker ve Aydın Engin de Cumhuriyet’e veda etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.