Clinton: ABD ve İngiltere ‘kanka’

Clinton, Washington’da İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile biraraya geldi. Miliband, Clinton’ın bu göreve gelmesinin ardından görüştüğü ilk dışişleri bakanı oldu.
 Clinton, görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, ”ABD ve İngiltere arasındaki ilişkinin özel olduğu sıkça söylenir. Benim için de iki ülke arasındaki ilişki kesinlikle özel ve verimli” diye konuştu.

”Beyaz Saray’da hangi başkan bulunursa bulunsun, ABD’de hangi parti iktidarda olursa olsun iki ülke arasındaki bu ilişkinin değişmeyeceğini” söyleyen Clinton, terör ve kitle imha silahlarıyla mücadele ile ekonomik krize karşı işbirliğine atıfta bulunarak ”Temel değerleri ve önemli hedefleri paylaşıyoruz” dedi.

Miliband da basın toplantısında Clinton ile görüşmekten memnun olduğunu belirterek, ”Sanırım Avrupalı tüm dışişleri bakanları, size şu mesajı verecekler: Obama yönetiminin müttefiklerle çalışma taahhütünde bulunduğunu duyduk. Sağlam bir işbirliği için müttefiklerin de sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini biliyoruz” şeklinde konuştu.
   
CLİNTON-STEİNMEİER GÖRÜŞMESİ

Clinton, bu görüşmenin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile bir araya geldi.

Clinton görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İran’ı BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uyması konusunda uyardı ve bu ülkeden uranyum zenginleştirme çalışmalarına son vermesini istedi.

ABD ile Almanya’nın, İran’ın uluslararası topluluğa karşı taahhütlerini yerine getirmesi için işbirliği yapması gerektiğini söyleyen Clinton, ”Başkan Barack Obama, İran ile doğrudan diplomasi yürütmek niyetinde olduğunu ifade etti. Ancak İran BM Güvenlik Konseyinin ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurulu’nun (UAEK) kararlarına uymazsa, bunun sonuçları olur” dedi.

Clinton, Almanya’ya Afganistan’da ihtiyaçları olduğunu belirterek, ”Bakana, Almanya’nın Afgan halkı için yaptıklarından dolayı teşekkür ettim’ diye konuştu.
 Steinmeier de açıklamasında Clinton ile orta Doğu ve İran konularını ele aldıklarını söyledi.

1186970cookie-checkClinton: ABD ve İngiltere ‘kanka’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.