Clinton ile 5 ana konuyu görüştü

Görüşmede Davutoğlu, Ermenistan ile normalizasyon süreci meselesi hakkında son dönemde hızlanan süreç ve gelişmeler hakkında Clinton’a bilgi verdi, ABD tarafı da bu süreci desteklediğini dile getirdi.

Kıbrıs konusunda Türk tarafının ”Adadaki müzakere sürecinin sonsuza dek süremeyeceği, yakalanan fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalmayacağı, Güney Kıbrıs yönetimini ayak diremekten vazgeçirecek adımlar atılması gerektiği”, ABD tarafının da ”konuyla ilgilenmeye devam edildiğini” ifade ettiği belirtildi.

Terörle mücadelede varılan noktanın olumlu olduğu, Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmanın devam etmesi gerektiğinin vurgulandığı görüşmede, işbirliğinin terör örgütü PKK unsurlarının tasfiyesinin sağlanmasına kadar devam etmesi gereği üzerinde durulduğu bildirildi.

Bosna-Hersek konusunda ise, Türkiye’nin Bosna’daki Yüksek Temsilcilik Ofisinin lağvedilmesinin erken olduğunu söylediği, Amerikan tarafının ise Bosna’da kısa dönemde anayasa reformu üzerinde durulması gerektiğini ve Türkiye’nin Bosna-Hersek’te oynamakta olduğu olumlu rolü takdir ettiklerini söyledikleri belirtildi.

İran’ın nükleer dosyasının da ele alındığı görüşmede, Bakan Davutoğlu’nun İran’a 2 hafta önce yapılan ziyaretteki izlenimlerini Hillary Clinton’a aktardığı kaydedildi. Türkiye’nin İran’a devamlı olarak nükleer konularda şeffaf olmaları gerektiğini söylediği, her ülkenin barışçı amaçlarla nükleer enerjiye sahip olma hakkına saygı duyulduğunu, ancak Türkiye’nin bölgesinde nükleer silah istemediğini ve barışçı yollardan nükleer enerji projesi sürdürmekte olmanın kanıtının da şeffaflıktan geçtiği yönünde İran’a telkinde bulunduğunu Clinton’a söylediği öğrenildi.

Görüşmede Hillary Clinton’ın da, ”İran’ın son nükleer tesisi açıklaması ve ardından füze denemesi yapmasının ardından önümüzdeki 4-5 günün çok kritik olduğunu” söylediği belirtildi.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Philip Gordon da, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye-Ermenistan normalizasyon sürecinin devam etmesi gerektiğini ve ABD’nin sürece destek verdiğini ifade etti.

DAVUTOĞLU-ZEBARİ GÖRÜŞMESİ

Ahmet Davutoğlu’nun Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesinde ise ağırlıklı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim ayının ortasında Bağdat’a yapacağı ziyaretinin detaylarının konuşulduğu öğrenildi.

Diplomatik kaynaklar, görüşmede Başbakan Erdoğan’ın beraberinde pek çok bakanla birlikte Bağdat’a yapacağı ziyaretin teknik detaylarının görüşüldüğünü ve bu ziyaret sırasında 40’ı aşkın proje belgesinin imzalanmasının öngörüldüğünü belirtiyor.

BM’de yapılan Davutoğlu-Zebari görüşmesinde, Irak ile Suriye arasında son dönemdeki gerginliği gidermeye yönelik çabalar çerçevesinde alınabilecek bazı önlemler hakkında detaylı konuşulduğu ve Bakan Davutoğlu’nun ileriye dönük atılabilecek somut adımlar önerdiği, Irak tarafının da bunları düşüneceklerini söylediği belirtildi.

Görüşmede Zebari’nin Davutoğlu’na ”hem sizin kişisel çabalarınız için hem de hükümetinizin çabaları için teşekkür ederiz, komşu olduğumuzu hissediyoruz” yönünde bir ifade kullandığı da kaydedildi.

Davutoğlu, BM’de İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile de bir araya geldi.

RICHARD HOLBROOKE İLE DE GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu, ABD’nin Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke ile New York’ta görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkevi’nde yapılan görüşmede, İstanbul’da Pakistan’ın Dostları Toplantısı’nda da bir araya gelen Davutoğlu ve Holbrooke’un son dönemde Afganistan’da meydana gelen gelişmeleri ele aldıkları, Holbrooke’un Afganistan’da özellikle kalkınma, sağlık, tarım, eğitim projelerine önem verdiğini söylediği belirtildi.

Afganistan’da önümüzdeki dönemde bölgesel bir toplantının yapılmasının söz konusu olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Davutoğlu’nun Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kureyşi ile de bu konuları görüştüğünü bildirdi. Kureyşi’nin Davutoğlu’na İstanbul’daki Pakistan’ın Dostları Toplantısı’yla ilgili teşekkür ettiğini ve İstanbul toplantısının New York’ta, BM’de düzenlenen Pakistan Dostları Toplantısı’nın başarısının temellerinin atıldığı bir toplantı olduğunu söylediğini kaydetti.

1220010cookie-checkClinton ile 5 ana konuyu görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.