“Colorin, Colorado”: Zapatero bitti, tükendi…

İspanya’da, çocuklara masal okunurken, sonuna gelince, “İşte duvara tosladık, hikâyemizin sonuna da erdik” diye biten bir deyiş anlatılır. (Türkçe’deki az gittik uz gittik, gibi: Ed.notu)

Nihâyetinde, çocuk masallarındaki gibi, Başbakan Zapatero’nun da sonuna geldik. İlerici, modern gösterdiği yüzünü ve maskesini düşürdü. ABD Başkanı Barack Obama gibi kendisine süs verdiği maskesini artık yüzünde taşıyamıyor. Sonuçta gerçek yüzü olan, az ya da çok, neo-liberal, piyasa ekonomisine yönelik gerçek yüzüyle karşılaştık. Şu anda karşılaştığımız kişilik, finans sermaye diktatörlüğü önünde eğilen ve ona geçit veren bir başbakandır. Ezilen ve yoksulluk seviyesinde kalan sınıflara karşı kararlar almaya zorlanmaktadır.


Görsel yazarımız Joseba G.Angulo tarafından yapıldı

Bu “liberal piyasa politikalarının” her zaman emekçi sınıfların çıkarlarına ve bu kitlelerin oluşturduğu muhaleftin duvarına toslayacağı âşikârdı.
Başbakan Zapatero’nun “solcu ve ilerici” görünümlü maskesi arkasında saklanmış olan öyle bir sağ-kanat kişilik vardır ki, aslında, en kısa sürede devlete ait her şeyi piyasa değeriyle satmaya hazırdır. Elde ettiklerini işverenler ve patronlarla mülti-milyar Dolar/Euro seviyelerinde paylaşmaya, onlara dağıtmaya hazırdır.
İspanya’da, çocuklara Micky Mouse’ın aslında bir fare olduğunu hâlâ söylediğimiz gibi, Zapatero’nun da gerçek yüzünü açıklamalı, neo-liberal/ yeni muhafazakâr politikalarına karşı uyarmalıyız. Emeklilik yaşını 65’den 67’ye çıkarıp mezarda emekliliği işçi sınıfına layık gören “solcu” politikacının, yasal olarak kestiği sosyal yardım fonları, devlet katkısı olan bütçeleri erken emeklilik için İspanya’da yüksek prim ödeyenler lehinde harcamasına dikkatlerimizi çevirmeliyiz. İspanya’da şimdi yaşanan budur…

Halk ve emekçi sınıflar cephesinde bunlar olurken, bankalar hâlâ büyük kârları envanterlerine ilave etmekte, bu kârlardan büyük payları da yöneticilerine dağıtıp, hep birlikte har vurup harman savurmaktadır.

Bütün bu masaldan, İspanya masalından çıkarılan şudur ki, “kesinlikle Zapatero masalı sonuna gelinmiştir, Zapatero ve onun siyaseti bitmiştir.”

Colorin Colorado demenin zamanıdır…

__________________

EDİTÖR NOTU: “Colorin Colorado” özellikle İspanya’da çok ünlü olan bir çocuk masalına ait kitap serisinin başlığıdır. Ayrıca, Colorin Colorado, bir deyiş olarak, “masalın sonuna gelindi” anlamında kullanılmaktadır.

1634280cookie-check“Colorin, Colorado”: Zapatero bitti, tükendi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.