Condoleezza Rice Ortadoğu’da

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu’da. Rice, pazar günü İsrail’de Şaron’la görüşecek.

Rice, gazetecilere, Washington yönetiminin, İsrail’in Gazze’de çekilme planını Filistin tarafıyla eşgüdüm içinde uygulamasını sağlamayı hedeflediğini söyledi.

”Hedefimiz planlamayı birlikte yaptıklarından emin olmak ” görüşünü dile getiren ABD Dışişleri Bakanı, ”Şaron hükümetinin bölgede yeni bir durum yaratmasını da istemediklerini” vurguladı.

Filistin Başbakan Yardımcısı Nebil Şaat, geri çekilmenin ardından Gazze’nin, kendi ifadesiyle, kuşatma altında kalmasından ve İsrail’in geri çekilmeyi Batı Şeria’da kalmak için bahane olarak kullanmasından kaygılı olduklarını vurguladı.

Amerikalı Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns ise, BBC’ye, İsrail’in Gazze’den başarıyla çekilmesinin Batı Şeria konusundaki görüşmelere büyük bir ivme kazandıracağını savundu.

Rice ayrıca, temasları sırasında Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetimine bağlı polis güçlerinin, Gazze’den çekilme sonrası güvenlik sorunlarıyla başedecek durumda olup olmayacağını da değerlendirecek.

İSRAİL VE FİLİSTİN’İN ORTAK KAYGISI

İsrail ve Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’den çekilmesinin ardından, bölgede oluşacak güç boşluğunun militan gruplar ve suç çeteleri tarafından doldurulmasından kaygılı.

Rice, Filistin lideri Mahmud Abbas’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, mükemmel bir başlangıç yaptıklarını, İsrail ve Filistin taraflarının Gazze planının başarıya ulaşmasında yaşamsal önemde olduğunu vurguladı.

Pazar günü İsrail Başbakanı’yla biraraya gelecek olan Condoleezza Rice, daha sonra Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’e geçecek.

 

1109050cookie-checkCondoleezza Rice Ortadoğu’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.