Corbyn kritik oylamayı kazandı

İngiltere’de İşçi Partisi yönetimi, önümüzdeki dönemdeki başkanlık yarışında Jeremy Corbyn’in otomatikman parti liderliği için aday olabileceğine, belli bir sayıda milletvekilinin destek imzasına ihtiyacı olmadığına karar verdi.

Geçen hafta İşçi Partili milletvekili Angela Eagle, partinin genel başkanlığı için yarışacağını açıklamıştı.

Sendikalar, parti tüzüğünün, görevdeki bir parti liderine, yeni yarışta otomatikman aday olmaya hak verdiği savunuyordu.

Birçok milletvekili ise, Corbyn’in aday olabilmesi için partinin İngiltere Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin yüzde 20’sinin imzasının gerektiğini, bunun 51 milletvekilinin imzasına karşılık geldiğini söylüyordu.

Parti yönetimi 18’e karşı 14 oyla Corbyn’in otomatikman aday olmaya hakkı olduğu yönünde karar verdi.

Karara göre diğer adaylarınsa yarışta yer alabilmek için İngiltere Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerinin yüzde 20’sinin destek imzasını alması gerekecek.

Eğer parti yönetimi 51 imzanın gerektiği yönünde karar verseydi, Corbyn’in genel başkanlık seçimlerinde aday olamama ihtimali gündeme gelecekti.

Bu durumda Corbyn’in kararı yargıya taşıyabileceği düşünülüyordu.

İşçi Partisi milletvekillerinin büyük bir bölümü, AB referandumunda hayır sonucu çıkması nedeniyle Corbyn’in istifa etmesi gerektiğini savunuyor.

Kamuoyu araştırmaları ise Corbyn’in İşçi Partisi üyeleri ve partiyi destekleyen tabanda hâlâ büyük bir desteğe sahip olduğunu ortaya koyuyor. (BBC)

1612190cookie-checkCorbyn kritik oylamayı kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.