Corby’nin ölümle dansı…

Endonenezya’ya 4 kilo marijuana sokma girişiminde bulunma suçundan Bali’de Denpasar Mahkemesi’nde yargılanan Schapelle Corby, geçen hafta Cuma günü 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak gerek Avustralya’da, gerek Endonezya’da gündemin ilk sırasına yülselen dava sonuçlanmadı. Kanal 7 Televizyonu tarafından Avustralya’da naklen yayınlanan karar duruşması sonrasında Corby’nin avukatları, karara itiraz etme kararı aldı.

Avukatların kararının, Schapelle Corby’nin infaz mangasının önüne çıkarılmasıyla sonuçlanabilecek, 27 yaşındaki genç kadının hayatının kumar masasına yatırıldığı bir karar olarak nitelendiriliyor. Corby’nin avukatlarından Vasu Rasiah, itiraz edecekleri Yüksek Mahkeme’nin, verilen cezayı az bularak Corby’nin cezasını ölüm cezasına çevirebileceğini söyledi.

Corby’i mahkum eden mahkemenin Savcısı Ida Bagus Wiswantanu ise, “Yüksek Mahkeme kararın adil olmadığını düşünür sanığın daha fazla ceza alması gerektiğine karar verirse, cezayı ölüm cezasına çevirmesi yüksek bir olasılıktır” dedi.

Wiswantanu, cezanın ömür boyuna çevrilmesi için Yüksek Mahkeme’ye itiraz hazırlıklarına başladı. Savcı, bu miktarda uyuşturucunun Bali toplumu üzerindeki etkisi göz önüne alındığında istediği cezanın adil olduğunu, verilmesi muhtemel ömür boyu hapis cezasının uyuşturucu kaçakçılarına da en iyi mesaj olacağını kaydetti.

Riske rağmen, Schapelle Corby’nin avukatları kararı Endonezya Yüksek Mahkemesi’ne götürerek itiraz etme kararı aldı. Vasu Rasiah, uyuşturucuyu Corby’nin çantasına kimin koyduğu bulunamazsa, genç kadının serbest bırakılma umudu olmadığını, ancak Yüksek Mahkeme’nin cezayı ölüme çevirebileceği gibi, büyük indirim yapabileceğini de sözlerine ekledi.

ÜNLÜ AVUKATLAR DEVREDE

Geçen ay Bali’de havaalanında uyuşturucu ile yakalanan 9 Avutralyalıdan birinin avukatlığını üstlenmek için gittiği Bali’de konuşan Perth’li ünlü avukat Mark Trowell, eğer Corby’nin avukatları kabul ederse, itiraz davasında onlara yardımcı olabileceğini söyledi.

Avukat, Adalet Bakanı Phillip Ruddock’un ofisinde çalışan görevlilerin Mart ayında kendisini arayarak Corby’e yardım etmesi isteğini, bunun üzerine Corby’nin Avustralyalı avukatlarına yardım edebileceğini bildirdiğini ancak onlardan bir yanıt almadığını kaydetti. Rasiah ise kendilerine resmi bir başvuru yapılmadığını belirtti.

“ASLA UYUYAMAYACAKSIN”

Cuma günkü duruşmada 60 sayfalık Mahkeme kararını okuyan yargıcın açıklaması 2 saat sürdü. Bu güne kadar 500’den fazla uyuşturucu davasına bakan ve tek bir kişiyi bile serbest bırakmamasıyla tanınan Yargıç Linton Sirait’in konuşması, Corby’nin suçlu bulunduğunu ve 20 yıl hapis ve 100 milyon rupiah ($13,870) para cezasına çarptırıldığı sözleriyle son buldu.

Cezanın uzunluğunu duyan ve o sırada mahkeme salonunda bulunan Corby’nin aile fertleri soğukkanlılıklarını yitirerek itiraz etmeye ve bağırmaya başladı. Schapelle Corby’nin annesinin yargıca, “Bir daha asla rahat uyuyamayacaksın” diye bağırdığı duyuldu.

Bu sırada duruşma salonunda kaos yaşandı, Schapelle Corby’nin yanındaki nöbetçilere direnmeye çalıştığı ve ellerinden kurtulma girişiminde bulunduğu görüldü. Aynı anda mahkeme salonunda bulunan uyuşturucuya karşı bir yerel grup da, sevinç gösterisi yapıyordu.

3 hakimden oluşan mahkeme heyeti, Corby’nin masum olduğunu ileri süren duygusal konuşmaları dışında suçsuzluğunu kanıtlayacak hiç bir somut delil gösteremediğini açıkladı. Yargıçlar, ayrıca Corby’nin savunma avukatlarının Avustralya havaalanlarında bagaj görevlilerinden oluşan bir uyuşturucu nakliyat çetesi olduğu ve uyuşturucunun bu çete tarafından yanlışlıkla Schapelle Corby’nin çantasına koymuş olabilecekleri savını da “subjektif” olduğu savıyla göz önünde bulundurmadı.

HAYAT DURDU

Avustralya’da kamuoyu yoklamaları halkın yüzde 90’ının Schapelle Corby’nin masum olduğuna inandığını gösteriyor. Cuma günü Yargıç Linton Sirait’in Avustralya saatiyle 13.30’da bitirdiği karar konuşması sırasında bütün Avustralya’da hayat durdu. İşyerleri ve alış veriş merkezlerinde televizyonların başında toplanan binlerce kişi, kararı canlı yayında izledi.

İLGİLİ HABER: Corby’nin son şansı…

FOTOĞRAF: Corby Verdict 3

 

1107830cookie-checkCorby’nin ölümle dansı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.