Corona tedavisi ‘acil hal’ kapsamına alındı

Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre tebliğin 1.7 numaralı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “acil hal” tanımı yeniden yapılarak salgın hastalıklar da acil sağlık hizmeti kapsamına alındı.

Yeni tip corona virüs (Covid-19) vakalarının “acil hal” olarak kayıtlara geçmesini sağlayan yeni “acil hal” tanımı SUT’ta şu şekilde yapıldı:

“Acil hal, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.”

İLAVE ÜCRET ALINMAYACAK SAĞLIK HİZMETLERİNE DAHİL EDİLDİ

SUT’un “ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri” başlığı altındaki 1.9.3. maddesine “pandemi süresinde, pandemi olgularının tanı ve tedavileri” de eklendi.

Böylece özel hastaneler, corona virüs tedavisi gören hastalardan muayene katılım payı ve ilave ücret isteyemeyecek.

Ayrıca corona virüsü hastalığını yenen kişilerin kanından bu hastalığı durduracak antikorların izole edilerek diğer insanların tedavisinde kullanılması için “immün plazma tedarik ve uygulama” tekniği de SUT’a dahil edildi.

TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLAR ÖDEME LİSTESİNE ALINDI

Aynı tebliğin 2.1.2.B numaralı maddesinin birinci fıkrasının d bendinde yer alan “tanımlı ilaçlar” ibaresinden sonra, “Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi süresince hastanelerce temin edileceği bildirilen pandemi tedavisine yönelik ilaçlar” ibaresi getirildi. Böylece corona virüs tedavisinde kullanılan ilaçlar, SGK’nin ödeme listesine alındı.

2405240cookie-checkCorona tedavisi ‘acil hal’ kapsamına alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.