Çubukçu bu kez “aydınlanma dönemi”nin ressamı Goya’yı anlattı

Aydın Çubukçu, hazırlayıp sunduğu “Renkli Resimli Felsefe, Tarih, Politika Söyleşileri” dizinde bu kez İspanyol ressam ve gravür sanatçısı Francisco Goya’yı anlattı.

17 Aralık Salı saat 20’de “22 Moorfield Road Tottenham N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER) yapılan söyleşiye kalabalık bir katılım oldu.

AYDINLANMA DÖNEMİNİN ÖNEMLİ RESSAMI

Çubukçu, Goya’yı inancın yerine aklın öne çıkarıldığı aydınlanma döneminin önemli bir ressamı olduğunu belirterek, “Resim sanatı açısından yenilikçiydi. Kendisinden sonraki 150 yılı da etkiledi. Napolyon savaşlarında ilerici ve gerici tartışmalarının da öncüsü olmuştu” dedi.

Goya’nın enginizasyon döneminde yaşamasına karşın büyük bir cesaretle ilk nü çalışması Maya resmini yaptığını aktaran Çubukçu, “Tepkiler üzerine Maya’yı bir de giyinik resmetmiştir” diye konuştu.

Çubukçu, Goya’nın resimlerinde karikatür mesajları verdiğini belirterek, “Sarayda soylu ve asilzadeleri resmetmesine karşın, yoksulluktan ve savaşlardan ezilen halkı da tuvaline yansıtmıştır. Örneğin karakışta domuzuna el konulup cezaevine gönderilen üç köylü ve köpeği ile iki gariyan resmi buna bir örnektir. O dönem için bu bir saray ressamı için kabul edilebilecek bir durum değil, büyük bir cesaretti” dedi.

Aydınlanma döneminin ortaçağ felsefesi ve teoloji reddederek aklın öne çıkarıldığı yeni bir bakış açısını geliştirdiğini aktaran Çubukçu, ressamın “Akıl uyuması canavarlar yaratır” başlıklı gravürü başta olmak üzere diğer çalışmalarını da örnek olarak gösterdi.

Çubukçu, Goya’nın hapishane, tımarhane ve genelevleri gibi dönemin kurumsallaşmış gericiliğinin her haliyle savaştığını vurgulayarak, önceleri Napolyon devrimlerinin İspanya’da yayılmasını istemesine karşın Napolyonun İspanya kralından farklı olmadığını görünce Fransız işgalcilere karşı direnişci halkı desteklediği ve resmettiğini anlattı. Çubukçu şöyle devam etti:

“1814’te tamamladığı ‘Madrid’de 3 Mayıs 1808’ tablosunu Madrid’i işgali sırasında, Napolyon’un ordularına direnen İspanyolların anısına çizdi. Bu direniş aynı zamanda Yarımada Savaşı’nın tetikleyicisiydi. Daha sonraki yıllarda Picasso da bu tablodan esinlenerek Kore Savaşı’nı resmedecektir.”

FRANCISCO GOYA

Francisco José de Goya (1746-1828), romantizm akımının önde gelen isimlerinden olan İspanyol ressam ve gravür sanatçısı. İspanyol saltanatının saray ressamı olarak çalışan Goya’nın eserlerinin yaşadığı döneme ait bilgi veren önemli belgeler olduğu düşünülür.

Portreleriyle de ün kazanmış olan ressam, sanatındaki yaratıcı ve yıkıcı öğeler ve cesur resimleriyle kendisinden sonra gelen Manet, Picasso ve Francis Bacon gibi isimleri etkiledi.

Modern sanatın öncülerinden biri olarak kabul edilen ressamın eserlerinin büyük bir bölümü Madrid’de Museo del Prado’da sergileniyor…

Aydın Çubukçu
2367090cookie-checkÇubukçu bu kez “aydınlanma dönemi”nin ressamı Goya’yı anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.