Çubukçu bu kez bam teline basacak: Kent ve yalnızlığın ressamı Edward Hopper’i anlatacak

Yazar Aydın Çubukçu, hazırlayıp sunduğu “Renkli Resimli Felsefe, Tarih, Politika Söyleşileri” dizinde bu kez kentleşme, yalnızlık ve yabancılaşmanın ressamı Edward Hopper’i anlatacak.

11 Şubat Salı saat 20’de “22 Moorfield Road Tottenham N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER) yapılacak söyleşiye katılımın ücretsiz olduğu açıklandı.

Edward Hopper (22 Temmuz 1882 – 15 Mayıs 1967), Amerikalı ressam ve grafiker. Genellikle yağlı boya tabloları ile popüler olsa da suluboya ve gravür konusunda da en az yağlı boya resimlerde olduğu kadar uzmandı.

ETKİSİ BÜYÜK BİR RESSAM

Wikipedia’ya göre; Hopper’ın sanat dünyası ve pop kültürü üzerindeki etkileri inkar edilemez. “Nighthawks”‘un karakterlerinin çizgi film kahramanları ya da James Dean, Marilyn Monroe gibi ünlü pop kültürü ikonları ile değiştirilmiş versiyonlarının posterleri dükkânlarda satılmaktadır. “Nighthawks”‘ta rastlanmasa da, Hopper resimlerinde kadın model olarak çoğunlukla kendi eşini kullandı.

Hopper’ın eserlerindeki sinemavari geniş kompozisyonlar, ışığın dramatik kullanımı ve karanlık, ressamı film yapımcıları arasında da popüler kıldı. Örneğin, ressamın House by the Railroad isimli resminin, Alfred Hitchcock’un 1960 yapımı filmi Psycho’daki eve örnek olduğu söylenir. Terrence Malick’in Days of Heaven isimli filminde kullanılan ev de aynı resimdeki evin etkisi altındadır.

Gerçeküstücü korku filmi yönetmeni Dario Argento da 1976 yapımı filmi “Deep Red”‘in (Profondo Rosso) bazı sahnelerinde Nighthawks benzeri bir dekor kullandı.

1993’te Madonna, Hopper’ın 1941’de çizdiği “Girlie Show” isimli resimden etkilenerek çıktığı dünya turnesinin ismin The Girlie Show koydu. Gösterinin içinde de resmi andıran pek çok öğe vardı.

2002’de Sam Mendes tarafından çekilen Road to Perdition isimli filmde de yönetmen ışıklandırmada Hopper’ın eserlerini, özellikle “New York Movie”‘yi örnek aldı.[7]

2004 yılında, İngiliz gitarist John Squire, Hopper’ın Marshall’s House isimli çalışması ile aynı ismi taşıyan kavramsal bir albüm çıkardı. Albümdeki bütün şarkılar bir Hopper resmiyle aynı ismi paylaşıyordu. Kanadalı rock grubu The Weakerthans’in 2007’de yayınladıkları albümleri “Reunion Tour” Hopper’ın “Sun in an Empty Tour” ve “Night Windows” resimleri ile aynı ismi taşıyan ve resimlerden etkilenerek yazılmış iki parça içeriyordu. Grup ayrıca aynı albümde yer alan “Hospital Vespers” isimli şarkılarında Hopper’ın ismini kullandılar.

Polonyalı besteci Paweł Szymański’nin Compartment 2, Car 7 isimli eserini Hopper’ın Compartment C, Car 293 resminden etkilenerek besteledi. [1]

Alman film yönetmeni Wim Wenders’ın 1997 yapımı filmi “The End of Violence”‘da da “Nighthawks”‘u andıran bir sahne vardı. 2006 yapımı Oskar Roehler filmi Elementarteilchen’in afişi de sanatçının “People in the Sun” isimli resminden etkilenerek çizildi.

2384970cookie-checkÇubukçu bu kez bam teline basacak: Kent ve yalnızlığın ressamı Edward Hopper’i anlatacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.