Çubukçu bu kez Marc Chagall’ı anlatacak

Aydın Çubukçu, hazırlayıp sunduğu “Renkli Resimli Felsefe, Tarih, Politika Söyleşileri” dizinde bu kez Beyaz Rusya’da doğan ve 1917 devrimini destekleyen “Aşk, müzik ve devrim” sanatçısı Marc Chagall’ı anlatacak.

14 Ocak Salı saat 20’de “22 Moorfield Road Tottenham N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER) yapılacak söyleşi ücretsiz izlenebilecek.

1917 DEVRİMİ’NDE ROL ALDI

Marc Chagall, Yahudi bir ailenin dokuz çocuğunun en büyüğü olarak, Beyaz Rusya’da Vitebesk yakınlarındaki Liozno’da 1887’de dünyaya geldi. 1906’da, ünlü bir yerel ressam olan Yehuda Pen’in yanında resme başladı. St. Petersburg’un Yahudi sakinlerinin şehirde özel izinle kalabildikleri bu dönemde ressam çok zor günler geçirdi. Bu sınırlamalara uymadığı için hapis bile yattı. Ressam olarak belirli bir ün kazanan sanatçı, St. Petersburg’dan sanat çevresine daha yakın olmak için Paris’teki Montparnasse civarına yerleşmek üzere ayrıldı.

Rusya’dayken I. Dünya Savaşı çıktı. 1917’deki Rusya’daki sosyalist devrimde aktif rol aldı. Sovyet Kültür Bakanlığı, ressama Vitebsk bölgesinden sorumlu görevli unvanını verdi. Chagall, Vitebsk Modern Sanatlar Müzesi ve Sanat Okulu’nu kurmasına rağmen, muhalif duruşundan dolayı 1923’te Paris’e geri döndü. Bu dönemde, Chagall’ın orijinali Rusça yazdığı anıları İbranice ve eşi Bella’nın çevirisiyle Fransızca yayınlandı. Aynı günlerde, İbranice makaleler, şiirler ve denemeler de yazdı. 1937’de ise Fransa vatandaşlığına geçti.

SÜRGÜNDE GEÇEN YAŞAM

II. Dünya Savaşı sırasında, Nazilerin Fransa’yı işgal etmesi ve Yahudileri sürmesi sırasında, Chagall Paris’ten kaçarak Marsilya’ya gitti. Oradan Amerikalı gazeteci Varian Fry’ın yardımıyla önce İspanya ve Portekiz’e geçti. 1941’de ise Chagall’lar ABD’ye yerleşti. İki sene sonra, Avrupa’ ya dönen Chagall, 1949’tan itibaren Fransa’nın güneyinde Provence’da çalışmaya başladı. Aynı yıl içinde, Kişilerin Birbiriyle Dostluğu ve Irkçılıkla Mücadele isimli sivil toplum örgütünün kuruluşunda yer aldı. Ayrıca, seramik, heykel, cam boyama, taş baskı ve grafik üzerine çalışmaya başladı.

Yunanistan’a pek çok kez gitti ve 1957’de İsrail’i ziyaret etti. Kudüs’teki Hadassah Ein Kerem Hastanesi Sinagogu’nun camlarını boyadı ve 1966’da da yeni parlamento binasının duvar sanatı ile ilgilendi.

Altı Gün Savaşı sırasınca hastaneye çok sayıda saldırı oldu. Bu saldırılar, Chagall’ın çalışmasını tehlike altında bırakıyordu. Bu sebeple Chagall, Fransa’dan bir mektup yazarak: “Pencereler hakkında endişelenmiyorum. Endişelendiğim tek şey İsrail’in güvenliği. Lütfen İsrail’i rahat bırakın ve ben de daha güzel pencereler yapayım” dedi. Tüm pencerelerin zamanında kaldırılmış olması büyük bir şanstı. Böylece hiçbiri zarar görmedi. 1973 yılında ise İsrail Chagall’ın bu pencere çalışmalarının pullarını çıkarttı. Chagall, 28 Mart 1985’te, 97 yaşında iken Fransa’da, Saint-Paul de Vence’de öldü ve oradaki bir mezarlıkta gömüldü.

2374810cookie-checkÇubukçu bu kez Marc Chagall’ı anlatacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.