Çubukçu’dan mücadeleleriyle iz bırakan kadın ressamlar

Aydın Çubukçu, hazırlayıp sunduğu “Renkli Resimli Felsefe, Tarih, Politika Söyleşileri” dizinde bu kez mücadeleleriyle iz bırakan kadın ressamları anlatacak.

10 Mart Salı saat 19.30’da “22 Moorfield Road Tottenham N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER) yapılacak söyleşi ücretsiz izlenebilecek.

Çubukçu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bu kez mücadeleleriyle iz bırakan kadın ressamlardan Artemisia, Frida ve Zehra Aral’ı sinevizyon gösterisiyle ele alacak ve soruları yanıtlayacak.

ARTEMİSİA: Artemisia Gentileschi İtalyan Barok ressamı, bugün Caravaggio ardıllarının en başarılılarından birisi olarak kabul ediliyor. Kadın ressamların henüz kabul görmediği ve sanatsal bir topluluk olarak görülmediği bir dönemde Floransa’da Accademia di Arte del Disegno’ya kabul edilen ilk kadın olmuştu.

FRİDA KAHLO: Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon, Meksikalı ressam. Yirminci yüzyıl popüler kültür ikonu haline gelen ressam, resimlerinin yanı sıra inişli çıkışlı özel yaşamı ve politik görüşleri ile tanınır. Sanatı, sürrealist olarak tanımlanmışsa da kendisi bu tanımı reddeder. Ressam Diego Rivera’nın eşi olan sanatçı Troçki ile aşk yaşasa da Stalinist olarak biliniyor.

ZEHRA ARAL: 1963-1968 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gördü. Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden mezun oldu… 70’li yıllarda devlet tarafından burslu olarak Fransa’ya gönderilen sanatçı Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde ihtisas yaptı. Gülseren Südor, Zehra Aral’ı Evrensel’de “Sanatçı yaşadığı çağın tanığıdır değişini kanıtlarcasına; Zehra Aral çocuğa, kadına, emekçiye ve ezilene yapılan haksızlıklara karşı paletini kalkan; fırça ve kalemini ok; boyalarını savaşının rengi olarak kullanmıştır. İşte bu nedenlerle Zehra Aral, bir Amazon kadınıdır” diye tanımlamıştı.

2394790cookie-checkÇubukçu’dan mücadeleleriyle iz bırakan kadın ressamlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.