Cumhuriyet kutlamaları ve sonrası…

sürdüğüne dair haberler ekran haberlerinde yer aldı.) İstanbul boğazı ışık ve havai fişeklerin dansına sahne oldu. Boğaz köprüsü ışıktan oluşturulan bir şelale görünümüne büründü. Gökyüzü ve deniz ışık ile buluştuğunda müthiş görüntü çıktı ve şanslı olanlar orada yayınlanan sesi de duydu. O ışık dansına eşlik eden müzik. (Ekranlar aracılığı ile daha çok kitleye bu şölen ulaştırıldı.)
 
Cumhuriyet coşkusu iki gazetede aynı başlıklarda yer aldı. Taraf ve Vakit gazetesi birbirinin yansıması gibi hemen hemen aynı başlıkları attı. ‘Cumhursuz cumhuriyet!’ Taraf gazetesinde ‘Başörtülü cumhura ödül yok’ başlığı ile yer alırken, Vakit gazetesinde ‘Cumhur törenden kovuldu’ başlığını taşıyordu. Törenlerdeki deniz ile ışığın buluşması gibi bu iki gazete başlıkları da sık sık buluşmaya özen gösteriliyor gibi. Biri sol görünümlü, öteki şeriat isteriz ve şeriat bayrağı altında yaşamak onurdur diyenlerin gazetesi. İki gazetenin ortak özellikleri çoktur, en öne çıkan sola eleştirel yaklaşımını aşarak küfür etmeyi marifet olarak görüyorlar. Sol dışında hedef olarak ordunun daha iyi hizmet verebilmesi için eleştirilmesidir. Eleştiriler orduya yönelik gibi gösterilmesine rağmen, aslında daha bir askeri düzeni savunur durumdalar. ‘Ey ordu bak burada zafiyetin var, bu zafiyetten vazgeç ve görevini tam yap!’ der gibidir.
 
Kutlamalarda tüm Türkiye insanı yoktur, Kürtler ve Alevilerde kendi renkleri ile kutlamalarda yerlerini alamadılar ama cumhuriyet kutlamalarında başörtüsü yerini aldı, hem de devletin zirvesinde. Devletin zirvesinde bu iki gazete başörtüsünün yer almasını görmek istemezler, çünkü onlar için önemli olan her alanda başörtüsünün yer alması ve onların özgürlüğe ulaşmasıdır. Her kesim tarafından başörtüsü özgürlüğü, temel özgürlük sorunu olarak algılanmasını sağlamaktır. Fakat ülkemizde özgürlük sorunu sadece başörtüsü ile sınırlı mıdır? Özgürlükten ne anlaşıldığı ortada değil midir? Vakit gazetesi yazarı reşit olmamış ama regl olmuş kız ile evlenileceğini tüm ekranlara çıkarak savunurken, özgürlük sorunu ortaya gelmez.  Yetmiş küsur yaşında bir adamın eşinin yirmili yaşların başında olduğu gündeme gelmez. Küçük yaşta ve reşit olmamış kızların zorla evlendirilmesi gündeme gelmez, fakat bir başörtüsü özgürlük temel sorunu gibi ortada durur! Yaşama hakkı sorunu da ortada durmaktadır, fakat onlar için en önemli sorun başörtüsüdür. Alevilerin inançlarının özgürce yerine getirmesi önündeki engeller özgürlük sorunu içinde yer almaz!  Cumhur sadece başörtüsü takanlar mıdır? Bir de özgürlük sorunu sadece başörtüsü ile sınırlı mıdır?
 
Kutlamalarda dikkatimizi çeken bol bol havai fişek ve ışığın kullanılmasıdır. Bu durum hayvan severleri ilgilendiren tarafı var, çünkü bu gösteriler sırasında gökyüzüne havalanan kuşların yaralanması. Işık ve havai fişeklerin etkisi ile neye uğradığını şaşıran kuşların bilinçsiz ve  korku ile havalanmaları sonucu yaralanmalar ve ölümler ile karşı karşıya kaldığı geçmişte yapılan çalışmalardan bilinmektedir. Bu gösteriler sırasında kaç hayvan yaralandı ya da öldü? Hayvan hakları savunucuları bu gösteriler karşısındaki duruşları nedir?
 
Cumhuriyet kutlamaları her yıl olduğu gibi birkaç balo ile devleti temsil eden her kesim tarafından kutlamıştır.
 
Sivas, Çorum, Maraş katliamının sorumluları hala ortada dolanırken, geçmişte yapılan katliamlar ve cinayetler zaman aşımından davaları düşerken, bu kutlamaların eksik bir yanının olduğunu düşünmekte misiniz?
 
Cumhuriyet kutlamalarında cumhur yoktur, cumhurun vekili vardır. Yıllardır vekiller cumhuriyet bayramını balolarda kutlamaktalar. Bu balolara davet edilen özel elit kesim dışında cumhurun yer aldığı kitlesel kutlamalar yapılmış mıdır geçmişte? Bu kutlamaları organize eden ve bu kutlamalardan kasalarına para aktaran firmalar ve kutlamalara katılanların dışında genelin katıldığı bir kutlama olmuş mudur? Başlıklara bakarak sanki kutlamaya her kesimin katıldığı ve halka açık olduğu izlenimini alırsınız!
 
Cumhuriyet kutlamaları büyük bir coşku ile kutlandı ve ekranlara yansıdı, cumhur ise ekrandan kutlamaları izlemekle yetindi.  Vekili ise kutlamalara smokin giyerek katıldı!



http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

711530cookie-checkCumhuriyet kutlamaları ve sonrası…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.