Cumhuriyet ve Ankara

Bu yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87’nci yıldönümünü kutlamaktayız. Türk Milletinin tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olan Cumhuriyet’in ilanı, saltanatın kaldırılması yanında, hilafetten laikliğe, kulluktan vatandaşlığa, halk iradesine ve nihayetinde demokrasiye geçişle eşanlamlıdır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, halk egemenliğine dayalı bir yönetim biçimi olan Cumhuriyet’in, Türk Milletinin karakterine en uygun yönetim biçimi olduğuna yürekten inanmıştır. Atatürk’ün bu inancında, bu kararlılığında 14’ncü yüzyılda “Ankara Ahiler Devleti” ile bir Cumhuriyet tecrübesi yaşamış olan Ankara’nın da büyük bir payı bulunmaktadır. Nitekim büyük bir zaman ve zemin ustası olan Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılında Yunus Nadi Bey’le yaptığı bir mülakatta “Ankara’ya ilk geldiğim 27 Aralık 1919’da da gördüm ki, Ankaralılar tarihlerinden gelen Cumhuriyet kültürünü ve kabiliyetini halen yaşamaktaydılar” ifadesini kullanmıştır.

27 Aralık 1919 sonrasında Başkent Ankaramız Kurtuluş Savaşımızın merkezi ve kutsal karargâhı görevini üstlenmiştir. Bağımsızlık Savaşımız sonrasında ise, yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti ilan edilmiş ve Cumhuriyet’in, halk iradesinin, demokrasinin ve Türk modernleşmesinin temelleri Ankara’da atılmıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Ankara’ya geldikten sonra Kurtuluş Savaşı’nın planlarını da, bağımsızlık sonrasında oluşacak yeni devlet modelini de, yüzyılların geri kalmışlığını ve yenilmişliğini yenmenin reçetesini de Ankara’da yazmıştır. Kurtuluş Savaşımız nasıl kılıcın gücüyle kazanıldıysa, Yeni Türkiye Cumhuriyeti de kalemin gücüyle kurulmuştur.

Gazi Mustafa Kemal’i 27 Aralık 1919’da Dikmen sırtlarında “Seni görmeye, vatan uğruna ölmeye geldik” naralarıyla karşılayan Ankaralılar ve Seymenler tarafından yine Büyük Önder’in “Seymenlik Geleneğini Yaşatın” talimatlarıyla 1932 yılında kurulan Ankara’nın en köklü sivil temsilcisi Ankara Kulübü olarak, Cumhuriyetin ilanına uzanan tarihi süreçte çok zor ve çetin şartları, sıkıntılı günleri geride bırakmanın sevinci ile her yıl 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramını coşkuyla kutluyoruz. Temel amacı “27 Aralık” ruhunu ve Cumhuriyetin kurucu felsefesini savunmak, Ankara’nın tarihten gelen kültürünü, değerlerini ve Seymenlik geleneğini yaşatmak olan Ankara Kulübü olarak bu kapsamda düzenlediğimiz etkinliklerden biri Prof. Dr. Ünsal Yavuz ve Prof. Dr. Sadık Tural’ın katılımlarıyla gerçekleştireceğimiz “Cumhuriyet ve Ankara” Panelidir.

PANEL
“Cumhuriyet ve Ankara Paneli”
Konuşmacılar: Prof. Dr. Ünsal Yavuz ve Prof. Dr. Sadık Tural
Panel Yöneticisi: Dr. Bülent Kalıpçı
Tarih : 29 Ekim 2010 Cuma; Saat: 17.00
Yer : Abidinpaşa Köşkü, Ertuğrul Gazi Mah. Münzeviler Cad. No: 6

Prof. Dr. Ünsal Yavuz (Kısa Özgeçmiş): 1945 yılında İzmir’de doğan Yavuz, 1964 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Master ve doktora çalışmalarını Fransa’da Marsilya-Aix en Provence Üniversitesinde tamamladı. Akademik kariyerine 1979 yılında Ankara Üniversitesi DTCF’de Doktor Asistan olarak başladı. 1984 yılında Yardımcı Doçentlik, 1987 yılında da Doçentlik akademik ünvanlarını aldı. 1987 yılında Bilkent Üniversitesi’nde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi koordinatörlüğü, 1990 yılında A.Ü. Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcılığı Görevini yürüttü. 1992 yılında Profesörlüğe yükseldi. 2000 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanlığı yaptı. 2001 yılında A.Ü. Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi görevine devam etti ve emekli oldu. 2003 yılından itibaren Başkent Üniversitesi Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Stratejik Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca Milli Güvenlik Akademisi 55. Dönem Müdavimi görevi de bulunmaktadır. Prof. Dr. Ünsal Yavuz’un iki kitabı ile İngiliz ve Fransız arşivlerine dayalı bildiri ve makaleleri bulunmaktadır. Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Prof. Dr. Sadık Tural (Kısa Özgeçmiş): 1946 yılında Kırıkkale’de doğan Tural, Ankara Üniversitesi DTCF’de başladığı yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesinde sürdürerek Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Çok sayıda üniversitede edebiyatın çeşitli alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde dersler verdi. 2000 yılından itibaren Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı uhdesinde kalmak şartıyla önce vekâleten; sonra 28 Eylülde asaleten Atatürk Kültür Dil ve Tarih yüksek Kurumu Başkanlığına atandı. 3 Ocak 2002 tarihine kadar Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı görevini yürüttü. Gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında, yüzü aşkın ulusal, uluslar arası panel, sempozyum, kongre ve bilgi şölenlerinde bildiri verdi, tartışmacı olarak yer aldı. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda ödül ve yüze yakın teşekkür plaketi aldı. Dört yüzü aşkın makale, bilimlik bildiri ve değerlendirme yazısının büyük bir kısmı çeşitli eserlerin ve dergilerin bünyesinde yer alarak basıldı. Sadık Tural kendi adıyla on sekiz, Türk Dünyası Ortak Edebiyatı yirmi cilt dışında müşterek 7, toplam otuz adet esere imzasını koymuştur. Çeşitli kitap ve dergilerde 326 adet makale, deneme, takriz ve konuşma metni yer almıştır. Prof. Dr. Sadık Tural evli ve bir çocuk babasıdır. Almanca bilmektedir.

750870cookie-checkCumhuriyet ve Ankara

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.