Cumhuriyetimiz 87 yaşında

Kalpakli Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, ”Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek degildir, benim fikirlerimi, benim duygularimi anliyorsaniz ve hissediyorsaniz bu kafidir !” demisti. 1881 de Selanik’ te dogan günes, 1923 de Cumhuriyet’in dogumunu gerçeklestirmisti. 1902 de Selanik’ te dogan Nazim Hikmet RAN, ”Dört nala gelip uzak Asya’dan Akdeniz’e bir kisrak basi gibi uzanan bu memleket bizim, bizim dostlar.”demisti.

Herkes kendisi kadar anlar ve kendisi gibi davranir ya, yine öyle oldu. 48 binden fazla havai fisek gösterisi, 15 dakika süresince, Avustralya’ dan gelen bir ekip tarafindan gerçeklestirildi. Ben çevreci bir insan oldugum için, havai fiseklerin çoklugu,gökyüzüne, iklime bir zarar verir mi diye düsündürüyor, beni. Cumhuriyeti kutlayan insanlarin gözlerindeki piriltiyi, samimiyeti görmeyi, yeryüzünün tüm havai fisegine degismem dogrusu… Herkes kendince törenlere katildi, yahut katilmadi. Yahut katildilar da, yanyana durduklari halde, birbirlerinin gözünün içine bakmadilar ne sevgiyle ne saygiyla, ve bunu kaç kisi görebildi, yahut gördügünü, susmayarak söyledi? Kurucu ve ilk Cumhurbaskanimiz ATATÜRK diyor ki, ” Samimiyetin lisani yoktur, o, gözlerden ve alinlardan anlasilir.” Kimler davet edildi, yahut edilmedi? Mesela ben, bir sanatçi olarak ve mazide üç degerli sanatçinin esi olarak, ve simdi dul kalmis bir kadin olarak, 2004 de kocamin vefatini takiben hiç davet edilmedim.Görüp görecegim Taksim AKM ( ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZI’ ndeki) kutlamalar olacakmis meger. Üstelik henüz evli olmadigim zaman da dahi, müstekbal esim Cem KARACA beni, Istanbul Valisi ve Esi’ ne takdim ederken, gururla ”karim” diye takdim ederdi, nikahimiz kiyildiktan sonraki yillarda, Cumhuriyet kutlamalarina katildigimizda, yine ayni heyecan, tutku ve gururla beni ”karim” diye takdim ederdi. Çünkü Cem Karaca, Ülkesini ve karisini yürekten severdi. Aziz hatirasi önünde saygiyla egilirim. Ve dilerim ki, Cumhuriyet’i ve Demokrasi’yi seven bu sanatçinin davranisi, bir Istanbul Beyefendisinin davranisi, kimilerine örnek olsun, eger isterlerse…Yalan bir haber yüzünden vatandasliktan çikartilan sanatçinin, ”ÜLKEM BENIM ” sarkisinda söyledigi sözler, sevgisinin ve sadakatinin yansimasidir ve kanimca unutulmazlar arasindaki yerini almistir. ”Ülkem benim, memleketim, canim cananim, yegane sevdigim, hiçbir sey ugruna vazgeçemedigim, memleketim ” diye yürekten söyleyisini duymak gerekir.
LENIN, ATATÜRK için diyor ki, ”Mustafa Kemal, sosyalist degildi. Fakat görülüyor ki, iyi bir teskilatçi, yüksek anlayisli, ilerici, iyi düsünceli ve akilli bir önder, O, soygunculara karsi bir Kurtulus Savasi yapiyor. Emperyalistlerin gururunu kiracagina ve Sultani da -yarini ile birlikte- alt edecegine inaniyorum.”
ADOLF HITLER, ATATÜRK için diyor ki,” Atatürk, bir ulus bütün vasitalarindan yoksun birakilsa bile, kendini kurtaracak vasitalari yaratabilecegini ögreten liderdir. Onun ilk ögrencisi MUSSOLINI, ikinci ögrencisi benim.”
Amerikan Devlet Baskani FRANKLIN ROOSVELT, ATATTÜRK için diyor ki, ” Beyazev’deki görevim tamamlaninca ilk yapmak istedigim sey, zamanimizin en dikkate deger kisisini ülkesinde ziyaret etmekti. Kader, buna müsade etmedi, Mustafa Kemal ATATÜRK öldü. Ama hissediyor, görüyor, inaniyorum ki, ayricalikli kisiligi ile memleketinde ve dünyada uzun zaman yasayacaktir. Çünkü, bu çapta insanlar, dünyaya çabuk gelmezler.”
Tunus Devlet Baskani HABIB BURGIBA, ATATÜRK için diyor ki, ”Vatanin istiklali milletlerarasi hakikat oldugu gün, Allah’ a sükürden sonra ilk hatirladigim isim, Gazi Mustafa Kemal ATAÜRK oldu. Ümit kapilarinin kapandigi buhran anlarinda, destan, hayat ve mücadelelerindenilham aldigim insan, oydu.”
ABD nin 1880 dogumlu Genel Kurmay Baskani, GENERAL DUGLAS MAC ARTHUR, ATATTÜRK için diyor ki, ”Dünyamiza bir daha böyle bir insan gelecegini tahmin etmiyorum. Bakiniz, ” Lider” demiyorum, sahsiyet demiyorum, INSAN diyorum, INSAN !..Engin hatirasi önünde saygi ile egiliyorum ! Dünya, Kore’ de, O’ nun yetistirdigi Türk ordusu’ nun kahramanligina sahit oldu. Milletin özyapisini, O’ nun kadar derinden kavramis kisiler, yüzyilda bir degil, kapanmis devirlerin yenisini açmasinin sart oldugu cihan buhranlari çaginda gelir. Millet de kendisine, kendisi de Milletine yarasmistir.”
Dünya liderlerinin bazilari böyle söylüyor, ATATÜRK için. Ve ATATÜRK diyor ki, ”Laiklik, yalniz din ve dünya islerinin ayrilmasi demek degildir. Tüm yurttaslarin vicdan, ibadet ve din özgürlügü de demektir. Din ve mezhep, hiç bir zaman siyaset aleti olarak kullanilamaz. Gizli is, gizli kalmaz, er geç meydana çikar. Iyisi mi basindan açik olsun, açik açik.”

Cumhuriyetimizin 87. yilinda Yüce ATATÜRK ‘ ün aziz hatirasi önünde saygiyla egiliyorum, bana bir kadin olarak, kendimi kendim gibi ifade edip, konusma, giyinme, her konuda seçme ve seçilme hakki verdigi için sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum. Uzun yillardir Siyaset hayatinda olan ve neredeyse Cumhuriyet’ le yasdas olan Sayin Necmettin ERBAKAN Beyefendi’ nin 29 Ekim’deki dogum gününü ve Cumhuriyet Bayramini kutluyorum. Cumhurbaskani’miz Sayin Abdullah GUL Beyefendi’ nin 29 Ekim’deki dogum gününü ve Cumhuriyet Bayramini kutluyorum. Ve Cumhuriyet’e Demokrasi’ ye inanan, seven herkesin Cumhuriyet bayramini kutluyorum.
Bence, Yeryüzündeki Baris için söylenen en güzel sözü ATATÜRK söylüyor, ”Tüm insanligi tek bir vücut gibi düsünmelidir”.
Ve bence, Yeryüzündeki Hasret için söylenen en güzel sözü Nazim Hikmet RAN söylüyor. ” Yasamak, bir agaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardescesine, bu hasret bizim, bizim dostlar”.
Ve Asik Mahzuni SERIF, Yeryüzündeki Gerçegi söylüyor, ” Tabuttaki ölü gibi ölemem , Derdim çoktur onun için gülemem, Ben insanin degerini bölemem, Dogu-Bati, Gavur-Müslim bir bana, Bana bana, yar bana, bana bana, bana ”.

1634620cookie-checkCumhuriyetimiz 87 yaşında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.