Cyprus-On-Road (II)

Halkımızın büyük bir kısmının hız ölçen sabit sürat kameralarından büyük boyutlarda şikayetleri var. Bir taraftan asgari ücrete orantılı olarak çok fahiş konumdaki yüksek ceza ücretleri vatandaşı mali açıdan zora sokarken, diğer taraftan da acımasız puanlar üç-beş tane dikkatsiz sürüşten sonra vatandaşı ehliyetsiz bırakmakta.

Gerçekte hız ölçen sabit sürat kameraları sürücüleri eğitmekten çok uzak. Daha çok sürücüleri dalgınlıklarından faydalanıp tuzağa düşürerek ceplerinden para almaya yönelik bir uygulamaya dönüştü maalesef. Birçok akademik makale, özellikle de psikiyatristlerin bulguları, siyah renkteki asfalt yollar ile ortalarındaki beyaz şeridin araç sürücülerini yola çıktıktan bir müddet sonra hipnotize ettiği ve süreğenlikten dolayı dikkat kavramını azalttığı yönünde. Bu durum, tam da bizim hız ölçen sabit sürat kameralarının arzuladığı ortam.

Hız ölçen sabit sürat kameralar insanoğlunun beyin yapısının bu zaafından faydalanarak sürücüleri bu dalgınlık anında yakalamak ve cezalandırmak amaçlı kurulmuşlardır ülkemizde. Ve sürücüleri eğitmekle uzaktan yakından ilgileri de yoktur. Zaten bu kameraların boyandığı renk bile insanoğlunun bir başka zayıf yönünü kullanmaya ve parasal kazanıma dönüştürmeye yöneliktir. Hız kameralarının rengi ufuk renginde olup, uzaktan bakıldığında, gözün arkadaki ufuk fonu içinde kaybolmuş hız ölçen sabit sürat kameraları en az şekilde görebileceği veya ayırt edebileceği şekilde boyanmıştır. Üstelik kullanılan boya da ışığı emen ve yansıtmayan türde bir boyadır. İnsan gözünün bir cismi görebilmesi için güneş ışığının veya da yapay ışığın söz konusu cisme çarpıp göze yansıması ile gerçekleşmektedir.

İnsan yapısının bedeni zafiyetlerini kullanarak, kendi vatandaşını tuzağa düşürüp gelir elde etmeye yönelik uygulamalarda bulunan hükümetimizi ve ilgili birimleri kınamaktayım. Bu hız ölçen sabit sürat kameralarının öncelikle insanoğlunun gözünün bir bakışta seçebileceği fosforlu sarı veya da fosforlu turuncu renge boyanması gerekmektedir, gerçekten de sürücülerin söz konusu yerde hızlarını azaltmaları ve de trafik kurallarına uymaları isteniyorsa…

Devletimizden bunu beklemek, ölünün gözünden yaş akmasını beklemekten başka bir şey olamayacağı için tüm sürücülere, devletin bu kendi eli ile hazırladığı tuzaklara düşmemeleri için bir başka tavsiyede bulunmak istiyorum.

Benim kişi olarak tanımadığım, şirket ise ortağı olmadığım, reklamı ile ilgili hiçbir bağımın olmadığı, dahası yapanları hiç tanımadığım bir program var. Adı “Cyprus on Road”. Cep telefonunda internete bağlanmadan sadece GPS ile kullanılıyor. Ben daha yeni –tesadüfen- keşfettim ve de çok memnunum.

Bir veya birkaç Kıbrıslı Türk- bana göre dahi-, gencimiz yazmış bu programı. Öncelikle KKTC’deki tüm yer ve sokak isimleri Türkçe, sanırım güneydekiler de Rumca olarak girilmiş programa. Hangi sokak nerede, hangi bölgedesiniz çok iyi takip edilebilmekte ekrandan.
Vatandaşlara hizmet veren her yer bu programa işlenmiş. Devlet daireleri, restoranlar, oto parklar, her tür dükkan, benzin istasyonu, banka, ATM vs. aklınıza ne gelirse var.

En önemlisi de tüm “Hız ölçen sabit sürat kameralar”ı ve her yolun üzerinde kendine özgü hız limitleri de görülebilmekte ekranda aracınız ilerlerken. Ben “hız ölçen sabit sürat kameralar”ına yaklaşınca beni uyarması için denizaltılarda kullanılan tehlike sinyalini seçtim. Daha kameraya 100-150 m. kala beni öyle bir uyarıyor ki ayağım istemeden frene gidiyor hemen. Buna ilaveten üzerinde gittiğim yola özgü hız sınırı aştığım vakit de beni uyarıyor. Cep telefonunuzun Play Store bölümü içindeki “Ara” bölümüne “Cyprus on road” yazarsanız telefonunuzun işletim sistemine göre program inmeye başlıyor. Hayat boyu kullanım ücreti de €15, yaklaşık 50 TL.

Rumlar böylesi güzel ve verimli başarıyı hazmedemedikleri için Google üzerinde müthiş bir karalama kampanyası başlatmışlar maalesef ve kötü puan vererek aşağılara düşmesi için olağanüstü gayret sarf ediyorlar.

Devletlerin görevlerinden bir tanesi de sınırları içinde üretilen malları kendi halkının kullanımı için satın almaktır. Hele de sürücülerin gerçekten trafik kurallarına uyarak araç sürmelerini hedefliyorsa, bu programı hazırlayan ve vatandaşın hizmetine sunan şirkete destek olmalıdır KKTC devleti ve de ilgili devlet daireleri.
Turizm Bakanlığı için neredeyse olmazsa olmaz bir programdır bu. Tüm tarihi yerler bu programın yardımı ile yaya veya da araç ile kullanıcın bulunduğu yerden gidilmesi istenen tarihi yere kadar gidilmesi gereken güzergah veya da rota sokak sokak çizilerek gösterilmekte kullanıcıya.
Tüm taksi şoförleri bu program yardımı ile yolcuları nereye gitmek istiyorsa, anında gidilecek adresi ve takip edilecek yolu ekranda görebilir, yoldan geçen insanlara durup adres sormak yerine.
Ve en çok da, hız ölçen sabit sürat kameralara yakalanarak acımasız cezaları ödemek zorunda kalan vatandaşlarımız kullanmalıdır bu programı. Hem Kıbrıslı, hem uyarıcı, hem de eğitici.

_______________

Ata ATUN
e-mail: [email protected] veya [email protected]
http://www.ataatun.org
Facebook: Ata Atun
http://www.twitter.com/ataatun
29 Ocak 2016

666690cookie-checkCyprus-On-Road (II)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.