Da Vinci’nin bir eskizi bulundu

Leonardo Da Vinci’nin ‘Kayalar Üzerindeki Meryem’ tablosu üzerinde ilk defa yapılan incelemeler ve enfraruj (kızılötesi) ışınlarla alınan röntgenlerinde resmin altında başka bir resme ait çizimler ortaya çikti.

Resmin kendisinden farklı olan eskizde, bir elini yana doğru açmış, diğerini de göğüslerinin üzerinde tutmuş, dizlerinin üzerinde oturmuş olan Meryem, gözlerini önüne, henüz çizilmemis olan İsa’ya dikmiştir. ‘National Gallery’ uzmanlarından Rebecca Jones, Da Vinci’nin büyük ihtimalle, bebek olan İsa’ya tapınma konusunu betimlemeyi planladığını ancak daha sonra bu fikirden vazgeçmiş olabileceğini belirtti.

Leonardo, başaladığı projleri bitirmemesi, ya da yarıda bırakmasıyla ünlüydü.

Galerinin küratörlerinden Luke Syson’a göre, ‘Kayalar Üzerindeki Meryem’de bu projelerden biriydi. Resim 1483 yılında Milan’da bir şapel tarafından sipariş edilmiş ancak aradan 25 yıl geçmesine rağmen hala resim bitmemiştir.

İleri sürüldüğü kadarıyla Leonardo, resim bitmesine yakın sipariş verenlerden daha fazla para istemiş ancak alamayınca da resmi başkasına satmıştı. Şapel haklı olarak, resmi geri isteyince, Da Vinci başaka bir resim yapmış ancak bu resim şapel yetkilileri tarafından beğenilmemişti. Şapel yetkililerinin ilk resimde israr etmeleri üzerine de, Leonardo, ilk resimden kopyaladığı ikinci resmi en sonunda 1508’de bitirerek şapele verir.

İşte bugün Londra’daki ‘National Gallery’deki tabloda budur. İlk yapılan ‘Kayalar Üzerindeki Meryem’tablosu ise Fransa’daki Louvre müzesindedir.

 

1109990cookie-checkDa Vinci’nin bir eskizi bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.