Dağlık Karabağ’da yoğun çatışma

Cuma gecesi patlak veren çatışmalar, 1994’teki ateşkesten bu yana yaşanan en sert çatışmalardan. Azerbaycan, Ermenistan ordusundan stratejik olarak önemli iki köyü geri aldığını söyledi. Bu iddia Ermenistan tarafından reddedildi. Her zamanki gibi iki taraf da tetiği ilk olarak diğerinin çektiğini söyledi.
İki taraftan da sivil kayıpları yaşandığı bildiriliyor. Görgü tanıkları BBC Azerice Servisi’ne, çatışma alanına yakın köylerin sakinlerinin boşaltıldığını, kalanların ise bodrum katlarında saklandıklarını söyledi.

Çatışmalar başladığında, hem Azeri lider Aliyev hem de Ermeni lider Sargsyan Washington’daki nükleer zirveden geri dönüş yolundaydı. Azerbaycan Rusya’yla son dönemde 4 milyar dolarlık silah anlaşması imzaladı. Rusya’nın Kafkaslar’daki önemli bir stratejik ortağı olan Ermenistan da Rusya’dan silah satın alıyor. Bu ihtilafın daha geniş çaplı bir askeri çatışmaya neden olabileceğinden kaygı duyuluyor.

İki ülkenin lideri de barışa ulaşmak için yeterli çaba göstermemek, bunun yerine çatışmaları iktidarda kalmak için bir araç olarak kullanmakla suçlanıyor. Son yıllarda iki ülke toplumlarındaki hükümet yanlısı medya organları tarafından kabartılan milliyetçi duygular ise iki ülkede de en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.
Çatışmalarda onlarca kişi yaşamını yitirdi.

‘Sivil ölümleri de yaşandı’

Ermenistan, 18 Ermeni askerin öldüğünü söyledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, çatışmalarda 12 Azeri askerin öldürülğünü duyurdu. Yaşamını yitirenler arasında sivillerin de olduğu bildiriliyor.

Taraflar birbirini suçluyor

Dağlık Karabağ hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor. Bölge fiili olaraksa Ermenistan’ın desteklediği Ermeni ayrılıkçıların elinde bulunuyor. Sorunun çözümüyle ilgili görüşmeler yıllardır devam ediyor. Azerbaycan ve Ermenistan, çatışmaların başlamasıyla ilgili birbirlerini suçladı.

‘Azeri helikopteri düşürüldü’ iddiası

Azerbaycan, ilk olarak kendi güvenlik güçlerine ağır silahlarla ve bomba atarlarla saldırıda bulunduğunu belirtti. Ermenistan ise çatışmaların; Azeri güçlerin tank, ağır silah ve helikopterlerle ateş açmasıyla başladığını söyledi. Dağlık Karabağ güçleri, bir Ermeni uçak savar ateş sonucu bir Azeri helikopterinin düştüğünü söyledi ancak Azeri tarafı bunu reddetti. TV görüntüleri çatışmalar sırasında bazı arabaların yandığını ve bombaların yerlerde derin oyuklar açtığını ortaya koyuyor.

Rusya’dan çağrı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘çatışmaların derhal durdurulması’ çağrısı yaptı. Rusya hem Azerbaycan hem de Ermenistan’a silah satıyor. Rus Interfax haber ajansı, Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoigu’nun, Azeri ve Ermeni mevkidaşlarıyla telefonda görüştünü bildirdi. AGİT’den ‘kaygılıyız’ açıklaması
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) çatışmalardan ‘derin kaygı’ duyduğunu açıkladı.

Taraflar arasındaki çatışmalar 1980’lerin sonlarında başlamıştı. Gerilim, 1991’de Sovyetler Birliği’nin yıkılması ardından bir savaşa dönüşmüştü. Yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü bu sürecin ardından 1994’te ateşkes sağlanmıştı. Bölgede sıklıkla çatışmalar ortaya çıkıyor. Ateşkes anlaşmasının sık sık ihlal edildiği bildiriliyor.

1483370cookie-checkDağlık Karabağ’da yoğun çatışma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.