İdam cezası hızını kesmiyor

Yılbaşından bu yana 7 mahkûm daha cezaevlerinde yapılan infazla idam edildi.

Yılda ortalama 100 civarında mahkûmun “modern tekniklerle” idam edildiği Amerikan cezaevlerinde hâlen idam kararının yüzüne okunmasını bekleyen 3 bin 250 kadar daha mahkûm bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda idam edilmiş olanlardan DNA testleriyle sonradan suçsuz oldukları anlaşılanların sayısı ise Adalet Bakanlığı sayısal verilerine göre 226’dır. Durumun böyle olması, idam cezasının uygulanmasında duyulan kaygıları artırıyor.

On yıl öncesine göre mahkemelerin daha az ölüm cezası verdiği bilinmekle beraber, günümüzde mahkemeler idamdan yana karar almaya devam ediyorlar. İdam cezası ABD’nin 50 eyaletinden sadece dokuzunda uygulanmıyor, bazı eyaletler ise uygulamayı geciktirerek zaman aşımına gitmeye çalışıyor. İdam uygulamayan eyaletler ABD’nin kuzey eyaletleri olarak biliniyor.

ABD’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nde uygulanan ağır idam cezası koşullarına karşı insanlık suçu işlendiği biçiminde karşı çıkışına rağmen kendi hukuk uygulamasında idama “tam gaz” hız vermesi, ölüm cezası karşıtları ve insan hakları savunucuları tarafından uzun zamandan bu yana eleştirilmekteydi.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: ABD ipten bir gün vazgeçecek mi?

1500440cookie-checkİdam cezası hızını kesmiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.