Dandenong yeniden doğuyor…

Avustralya’nın en büyük sanayi alanı ve Victoria sanayi üretiminin yüzde 40’ını sağlayan bölge, hizmet sektörünün öne çikmasi ile geçen zaman içinde önemini kaybetti. Sanayi işçileri arasında işsizlik oranı arttı. Mesleksiz mültecilerin toplandığı bölge haline gelen Dandenong’da suç oranı da önemli artış gösterdi. Bölge, son 10 yıl içinde Avustralya’nın en dezavantajlı yerleşim birimi haline geldi.

Kennett Hükümeti döneminde Dandenong en kötü dönemini yaşadı. Liberal Hükümet bölgeye o kadar yabancıydı ki; 1999 seçimlerinde turistik Dandenong dağlarının, Dandenong’la bir ilgisi olmadığı gerçeğini görmeyerek; Dandenong’u “turizm bölgesi” yapacağı vaadinde bulundu.

Türk toplumunun da yoğun olarak yaşadığı ve Türk kökenli bir de milletvekili bulunan Dandenong’da, bölgenin kaderini değiştirecek yeni bir girişim başlatılıyor. Hükümetin, Dandenong’un kaderini değiştireceğini kaydeden Eumemmerring Milletvekili Kubilay Somyürek, Dandenong’u canlandırma sözü verdiklerini, çesitli planlar üzerinde çalışıldığını söyledi.

SANAT MERKEZİ YAPILIYOR

Victoria Hükümeti’nin de katkısıyla Dandenong’a 13 milyon dolara yeni bir sanat merkezi yapılıyor. Centre’da kafeteryalar, topluma ık salonlar bulunacak. Bu yıl bitecek Art Centre, estetik özellikler de taşiyor. İnşaat masraflarının 5 milyon dolarını Victoria Hükümeti karşılıyor.

Eyalet hükümeti, Broadmeadows gibi, Dandenong’u da “transit city” ilan etti. Transit city kavramı, eyaletteki başlıca liman, havaalanı ve diğer önemli noktalara kolay geçiş yapılabilen yerler için kullanılıyor. MitchamFrankston Freeway’inin, ıldığı zaman Dandenong’un çekim merkezi olmasına önemli katkı sağlayacağı kaydediliyor.

Dandenong’da tren istasyonunun yanındaki eski hayvan pazarına 1,400 yeni ev yapılıyor.

Çokkatli evler, Türkiye tarzı altı dükkan üstü konut planına göre inşa edilecek. Uydu şehir olarak kurulacak şehirde 5 yıl sonra 4 bin kişi yaşamaya başlayacak. Şu anda gece güvenlik sorunu olan Dandenong Shopping Cenre ile tren istasyonu arasındaki boşluk kapanarakbu iki merkez birleşecek. Yine kent merkezindeki market elden geçirilerek güzelleştirilecek.

Şu anda Dandenong şehir merkezinde konut yok. Her yer işyeri. Bu nedenle akşam belli saatten sonra şehir merkezinde kimse kalmıyor. Bu bölgede konutlaşma başlayacak ve şehir merkezi yaşamın gece de devam ettiği bir yer haline getirilecek.

Kubilay Somyürek, bölgede olumluya doğru gidişin işaretlerinin gözlendiğini belirterek, “Suç oranı şmeye başladı. İnsanlarda bölgenin değişebileceğine ilişkin duygu oluştu.

Bölgedeki canlanma müteahhitlerin de ilgisini çekiyor. Peşpeşe inşaat projeleri yapılıyor” dedi. Somyürek, Dandenong bölgesinin yeni fırsatlar arayanlar için ideal olduğunu belirterek girişimcileri bölgeye çagirdi. Türk toplumunun bölgedeki ticari faalişyetlerinin sınırlılığına dikkat çeken Somyürek, “Bölgede Türk doktor yok. Emlakçı yok. Bunlar önemli boşluklar” diye konuştu.

1098160cookie-checkDandenong yeniden doğuyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.