Danimarka’da karikatür gerginliği

Yayımladığı Hazreti Muhammed’i aşağılayıcı karikatür nedeniyle özür dilemeyen Jyllande Posten gazetesine bombalama tehdidinde bulunuldu.

Başbakanlık ve Gazete bürosu önünde pankartlı protesto  gösterileri dün de devam etti. Arapça pankartlar ,Danimarka Başbakanı Rasmussen ve gazete yönetimini  karikatürize  eden  posterler  taşıyan göstericiler, Jyllande Posten Gazetesi’nin geçtiğimiz yıl yayımladığı karikatürden dolayı özür dilemesi yönündeki taleplerinde ısrar ettiler. Ancak, gazete  yönetimi geri adım atmayarak özür dilemeyeceğini bildirdi.

ERDOĞAN’LA RASMUSSEN

Jyllande Posten Gazetesi’nde geçen yılın ortalarındayayımlanan Hazreti Muhammed’i aşağılayıcı karikatür nedeniyle aralarında Türkiye’nin bulunduğu 11 İslam ülkesi Temsilcisi Danimarka Başbakanı Anders Fogg Rusmussen’e gönderdikleri protesto mektubunda adı geçen gazete hakkında işlem yapılmasını istemişlerdi.

Ancak, Rusmussen, Danimarka’nın demokratik  bir ülke olduğunu ve Hükümetin bir gazete hakkında işlem yapamayacağını belirterek,

“Avrupa’nın bir parçası olduğunu iddia eden Türkiye’nin Danimarka’daki fikir ve basın özgürlüğünün engellenmesini isteyen böyle bir mektubu göndermesini, bizzat Başbakan Erdoğan’a soracağını” demişti.

Daha sonra 11-15 Kasım 2005’de Kopenhag’da düzenlenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı NATO toplantısında konu gündeme gelmiş, Başbakan Erdoğan’ın ROJ Tv ile ilgili eleştirilerine karşılık Danimarka Başbakanı,, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 İslam ülkesi temsilcilerinin yazdığı  bu mektubu  gündeme getirmişti. Gerginlik, iki Başbakanın düzenledikleri  ortak  basın toplantısına da yansımış, Roj Tv Muhabirinin salondan çıkarılmaması üzerine Erdoğan salonu terk etmişti.

İSLAMİ ÖRGÜTTEN  BOYKOT ÇAĞRISI

Jyllande Post Gazetesi’nde yayımlanan karikatürün yol açtığı gerginlik bulunla da bitmemiş, kısa adı (ISESCO) olani Islam Dünyasi Egitim, Bilim ve Kültürel Isbirligi Örgütü, adı geçengazete hakkında işlem yapmaması nedeniyle Danimarka’ya karşı ticari ve siyasi boykot uygulanması çağrısında bulunmuştu.

51 Müslüman ülkenin üyesi oldugu ISESCO örgütü, konuyla ilgili  olarak  Danimarka Hükümetine yapılan  görüşmelerden  bir sonuç  alınamadığını belirterek Danimarka’ya karşı  siyasi ve ekonomik yaptirim uygulamaktan başka çarelerinin kalmadığını bildirmişti.
Danimarka’da, son zamanlarda Müslümanlarin asagilandikları ve tahrik edildikleri gerekcesiyle  11 Büyükelcisi adına Misir Büyükelcisi Mona Omar Attiah’nin Babşbakan Rasmussen’le  görüşme isteği de ret edilmişti.

Daha sonra, Danimarka  mallarını protesto ile başlayan gösteriler doruk noktasına ulaştı.Karikatürü yayımlayan gazetenin , özür dilemeyeceğini bildirmesi üzerine gerginlik gazete bürosunun bombalanması tehdidine kadar tırmandı.

1122950cookie-checkDanimarka’da karikatür gerginliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.