Danimarka’da İslami okullar mercek altında*

İsveç’te, Danimarka’da hep böyle oluyor. Önce, İslami dernek ve okullara, türbana, çarşafa, burkaya izin veriyorlar. Daha yeni Kopenhag’ın Norvest semtinde 2 bin metrekarelik alanı cami yapımına bağışladılar. İnanç özgürlüğünün önünde hiç bir engel yok. Ancak. takkiye yapılmasını da affetmiyorlar. Aldatıldıklarını anladıklarında tepkileri çok sert oluyor. Demokrasilerinin kazanımları konusunda refleksleri çok güçlü. Hakların kötüye kullanıldığını saptadıklarında, daha önce verdikleri özgürlükleri gözlerini kırpmadan geri alıyorlar. Geçtiğimiz yılın sonlarında Malmö’nün Rosengård’unda bunlar oldu. Şimdi Danimarka’da bunlar oluyor. Yaşanan düş kırıklığıyla, hoşgörü ve sempati duygusu yerini tepkiye bırakıyor.
İsveç’e komşu ülke Danimarka, haftalardır için için kaynıyor. Hükümet ortağı Muhafazakar Halk Partisi tarafından kamuoyuna sunulan İslami okullara karşı uyum paketi, özellikle Müslüman çevrelerde şok etkisi yarattı. Parti Genel Başkanı Lene Espersen tarafından açıklanan uyum paketinin içeriği özetle şöyle:
Danimarka’daki, Müslüman kökenli gençler üzerinde yapılan araştırmalarda ürkütücü sonuçlara ulaşıldı. Bazı İslami okullarda, Danimarka değerleriyle örtüşmeyen, yasaklamacı ve demokrasiyi kabul etmeyen şeriatçı gençler yetiştiriliyor. Bu olumsuz gidişin önüne geçebilmek için, ivedi ve sert önlemler alınması gerekiyor. Bundan sonra, İslami okulların eğitim programları mercek altına alınacak, çalışmaları yılda bir kaç kez gizli olarak denetlenecek.
Müslüman okullarındaki ” ibadet odaları”(mescit), namaz kılmayan öğrencilerin üzerinde baskı aracı olarak kullanılıyor ve öğrenciler arasında gerilime neden oluyor. İbadet odaları uygulamasına son verilmesi için çalışma başlatılacak. İbadet etmeme özgürlüğü de dini özgürlükler kapsamında değerlendirilecek. Cami imamları 3’er aylık kurslardan geçirilecek.
Oruç, okullarda çocuklara karşı dini baskı aracı olarak kullanılıyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin oruç tutmaması özendirilecek.
Kamusal alanda, Danimarka kültürü ile örtüşmeyen bir örtünme şekli olan burka yasaklanacak.
Muhafazakar Halk Partisinin burkanın yasaklanması önerisi, Danimarkalılardan büyük destek gördü. Politiken Gazetesi ve TV2 kanalının yaptırdığı kamuoyu araştırmasında, Danimarkalıların yüzde 56’sı burkanın yasaklanmasını istedi.
Danimarka parlamentosunun orta doğu kökenli milletvekili Naser Khader de, İslami okullarla ilgili önlemleri desteklediğini belirterek, burka ve benzeri örtünme şekillerinin yasaklanmasını savundu.
[email protected]

* Bu yazı, Cumhuriyet Gazetesi Pazar Dergi’ de de yayımlandı.

647900cookie-checkDanimarka’da İslami okullar mercek altında*

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.