Danimarka’dan geri adım…

ABD’nin “Roj Tv’yi kapatın” içerikli mektubundan sonra bu Tv’yi kapatmak için harekete geçen  Danimarka, kamuoyunu bu yönde hazırlamak için , PKK adına haraç topladığını önesüren bir kişiyi ekranlarına çıkardı.

Danimarka ‘nın resmi kanalı TV DANMARK’a çıkan  Osman Pekeman adlı   kişi,PKK adına haraç toplayarak konser düzenlediğini söyledi.PKK’den izin almadan Kopenhag’da İbrahim Talıses  konseri düzenlediğini savunan Pekeman,bu konserden sonra PKK’ya haraç vermediği için saldırıya uğradığını  öne sürdü.

Televizyona stüdyo konuğu olarak çağrılan Danimarka Asayiş Şube Müdürü Per Larsen ise şunları söyledi:

“Önümüzde ciddi bir iddia var.Bu iddiaları inceleyerek gereğini yapacağız.Gerekirse haraççılar ve bağlı oldukları derneklerin üzerine gideceğiz. Danimarka’daki dernekler özgürlüğü, sadece suç işlemeyen dernekler için geçerlidir.”

ABD’nin istekleri Roj Tv ile birlikte PKK faaliyetlerini de kapsadığından, bu açıklamalar, yakın bir gelecekte- bu ülkedeki PKK’ye ait derneklerin üzerine de gidileceğinin bir işareti sayılıyor.

Danimarka, daha önce Türk Dışişlerine verdiği resmi yanıtlarda Roj tv’nin yayınlarında bir yasadışılık bulgusuna ulaşılamadığın bildirmişti.Yanıtlarda, PKK varlığından ise hiç söz edilmemişti.

ABD’nin mektubundan sonra Danimarka’daki bu ani tavır değişikliği “manidar” bulunarak “çifte standart” olarak değerlendiriliyor…

TRT’NİN NERGİS İLE RÖPORTAJI

Açık Gazete İsveç Temsilcimiz Ali Haydar NERGİS,bu sabah TRT İstanbul Radyosu’nun sorunlarını yanıtlarken, Danimarka’nın Roj TV konusunda ağız değiştirdiğini ve kapatmak için harekete geçtiğini söyledi. TRT İstanbul Radyosu’nun soruları ve Açık Gazete İsveç Temsilcisi’nin yanıtları şöyle:

– Roj TV konusunda Danimarka’daki son gelişmeleri de  sizden alalım…
Daha önce Basın özgürlüğü gerekçesiyle Başbakan Erdoğan ile Başbakanları Rasmussen arasında gerilimli anların doğmasına ve Erdoğan’ın basın toplantısını terk etmesine aldırmayan Danimarka, ABD yönetiminin mektubundan sonra birden  ağız değiştirerek harekete geçti. Danimarka Adalet Bakanlığı, Roj TV’nin kapatılması için soruşturma başlattı.

– Bu Danimarka için bir çelişki olmuyor mu,bu çelişkiyi nasıl açıklıyorlar?
Bu ani dönüşlerini de şöyle açıklıyorlar: Madem, Türkiye Roj TV konusunda bu kadar duyarlıydı, neden Başbakanların basın toplantısından önce bizi uyarmadınız. Basın toplantısından gazeteci  çıkarmak bizim için  çok zordu, diyorlar. Ayrıca, ABD’ye de sitem ediyorlar.ABD’ye, siz bizim dostumuzsunuz. Madem Roj TV konusunda böyle kararlı bir tutumunuz vardı, neden daha önce bildirmediniz. Türk Başbakanı ile aramızda bu tür tatsız olayların olmasına meydan vermezdik, diyorlar.

– Danimarka’nın terörle mücadele gerekçesiyle özgürlüklere bazı kısıtlamalar getirdiği haberleri de var?
Evet…Sadece özgürlükleri kısıtlamakla kalmıyor,basına daha şimdiden ağır baskılar uyguluyorlar. Örneğin, gazetecilere, Hükümetin hoşuna gitmeyen haberlerinin kaynağını soruyorlar.Nazi karşıtı bir radyonun yayınına Nazi sempatizanlarının tepkisini çekmemek için izin vermediler…

– Danimarka’da Roj TV konusunun nasıl bir gelişme göstereceği merakla bekliyoruz…
Biz de merak ediyoruz. www.acıkgazete.com  sitesinde bütün ayrıntılarını yazdık. ABD’nin bu girişiminden sonra Danimarka’da,  “Basın özgürlüğü “ söyleminin nasıl bir seyir izleyeceğini doğrusu biz de çok merak ediyoruz…

İLGİLİ HABER: ABD, ROJ TV’nin kapatılmasını istedi

İLGİLİ KÖŞE: İSVEÇ’TEN… Ali Haydar Nergis / Yasak meyve

1118640cookie-checkDanimarka’dan geri adım…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.