DANİMARKA’DAN**… Tanrıya inanmayan papaz*

“Ben kutsal kitapta yazıldığı gibi bir Tanrı’ya inanmıyorum. Kutsal kitapta anlatıldığı gibi bir yaradılışa da inanmıyorum. Meryemin bakire olduğuna ve Tanrı tarafından hamile bırakıldığına, İsa’nın da tanrının oğlu olduğuna inanmıyorum.

İncil’de ki yaradılış teorisi ve Tanrı tanımı çok saçma ve mantıksız. Çocukken bile bütün bunlar bana çok saçma gelirdi, şimdi iyice saçma geliyor. Benim inandığım Tanrı İncil’de anlatıldığı gibi komik ve basit olamaz.’’

Bunları söyleyen bir papaz. Adı Thorkild Grosböl. Danimarka’nın en zengin bölgelerinden birinde icra ediyor mesleğini.

Bir ön bilgi olarak hatırlatayım. Danimarka bir krallık ve bizim anladığımız anlamda sistem laik değil. Bizde ki Diyanet İşlerine tekabül eden bir kilise bakanlığı var.
Ve devlet dine bu bakanlık aracılığı ile karışıyor. Papazlar oldukça uzun ve ciddi bir teolojik eğitim alıyorlar. Yani kimse 2 günde papaz falan da olmuyor.

Elbette şimdi bir papazın çıkıp kutsal kitapta ki Tanrı’ya inanmadığını söylemesi, üstelik çocukluğundan beri inanmadığını söylemesi ciddi bir durum. En azından bakanlık, kilise ve kamuoyu açısından. Bu papazın görev süresi boyunca kıydığı bütün nikahların, yaptığı bütün kutsamaların, katıldığı bütün cenazelerin dine uygun olmadığı yetmiyormuş gibi, yıllar boyunca her pazar kilise de cemaati de aldatmış olduğu iddia ediliyor şimdi.

İşin daha da ilginç tarafı cemaat papazını destekliyor. Bu desteğini de yürüyüş yaparak gösterdi üstelik. İncil’de ki Tanrı’ya inanmayan papazı desteklemek için yaptıkları
yürüyüşte taşıdıkları pankartta ise ‘’ Biz ona inanıyoruz ! ‘’  yazıyordu.

Yasal olarak Kilise bakanı papazı görevden alamıyor. Buna papazın üstü olan piskopos yetkili. Ama piskopos da öyle diktatörce karar veremiyor. Çünkü papazın çalıştığı kiliseyi temsil eden bir tür komite var. Piskopos da bu komitenin önerilerine göre hareket etmek durumunda.

Söz konusu komite ise tamamen Tanrı’ya inanmayan papazı destekleyen cemaat üyelerinden oluşuyor. Şimdi ayıklayın pirincin taşını bakalım.

Günümüzde Danimarka protestan kilisesinin geldiği en uç tartışma noktası bu. Daha önce de değişik olaylar karşısında, benzer tartışma ve bölünmeler yaşamıştı Danimarka kilisesi.

Bunların en uç olanlarından  biri bazı kilise papazlarının homoseksüel ve lezbiyen çiftleri kilisede nikah kıyarak evlendirmesiydi. Ki şimdi bu toplumda normal sayılıyor.
Çünkü bu tür nikahları uzun zamandır belediyeler de yapabiliyor. Yani bu tür nikahlar yasal garanti altına alındı Danimarka’da.

Bir diğer ciddi vaka ise bazı papazların ülkenin yasalarını açıkça hiçe sayarak sınırdışı edilme kararı verilmiş yabancılara kilisede sığınma hakkı tanıyıp onları polisten saklamasıydı.

Sizin anlayacağınız bu Danimarka kilisesinin ilk vakası değil. Ama yine de Tanrı’ya inanmayan papaz,  bu ülkede bile hayal gücünün sınırlarını zorladı doğrusu. Böylesi de ancak Danimarka’da olabilirdi zaten.

______________

** Thorkild Grosböl’e Tanrıya inanmayan papaz adını Danimarka basını taktı.

** AÇIK GAZETE’DEN: Yazarımızın 12 Kasım günü geçirdiği trafik kazasında iki kolu kırıldığı haberini üzülerek öğrendik. Bir süre yazılarına ara verecek Sayın Ünlü’ye Açık Gazete ailesi olarak büyük geçmiş olsun diliyoruz. En kısa zamanda iyi olup normal yaşamına dönmesini diliyoruz…

 

667200cookie-checkDANİMARKA’DAN**… Tanrıya inanmayan papaz*

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.