Danıştay’dan Acaristanbul’a kötü haber

Danıştay 6. Dairesi, Beykoz Belediyesi’nin Acaristanbul’a verdiği yapı ruhsatının iptaline ilişkin yerel mahkeme kararını onadı.


Danıştay 6. Dairesi, Acaristanbul ve Acarkent konusundaki 3 ayrı davada karar verdi.
Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliğinin açtığı davada, Beykoz Belediyesince Acaristanbul’a verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine ilişkin İstanbul İdare Mahkemesi kararını onadı.


Danıştay 6. Dairesi, yine Mimarlar Odasının Acaristanbul’un sit alanı ilan edilmesi konusunda açtığı davayı reddeden İstanbul İdare Mahkemesi kararını da bozdu.


Daire, yerel mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesini yeterli görmeyerek, yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılması gerektiğini kaydetti.


Daire, ayrıca, Acarkent ile ilgili ruhsatın iptali istemiyle Mimarlar Odasının açtığı davayı ehliyet yönünden reddeden İstanbul İdare Mahkemesi kararını da bozdu.


Dairenin bu konudaki kararında Acarkent’in ormanlık alan olması nedeniyle kamu yararı bulunduğu, bu nedenle Mimarlar Odasının dava açma ehliyetinin bulunduğunu işaret etti.


NE OLACAK?


Bu durumda ruhsatsız evler boşaltıralak yıkılması ve alanın yeniden ağaçlandırılması bekleniyor…


Bakan Pepe daha önce yaptığı açıklamada binaların ruhsatlı hale getirilmediği takdirde, İmar Kanunu’ndan doğan görevin binaları yıkıp eski haline getirmek olduğunu söylemişti. Pepe, “30 gün içinde ruhsat yenilenebilir mi?” sorusunu da “Önce bizden ön izin ve kesin izin alacaklar, daha sonra belediyeye gidecekler. Ruhsat alınırsa mesele yok, alınamazsa yasa ne diyorsa o” diye cevap vermişti.


Pepe, “İzin verecek misiniz?” sorusuna da, “Daha önce verseydik, verirdik arkadaşlar” diyerek yeni bir ruhsat kapısını kapatmıştı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ise, “Bakanımız kararlı. ’Biz bunu bakanlık olarak yıkacağız’ diyor. İlçe belediyesi veya bizden destek isterlerse değerlendiririz. Bize kaldırın derlerse biz kaldırırız” şeklinde konuşmuştu. 


İLGİLİ HABERLER:


‘Acaristanbul’da karar günü cuma…
‘Acaristanbul’ için yargıya gidiliyor…
Acaristanbul’a 7 gün inceleme
Acaristanbul villalarının kaderi yakında…
Beykoz’da ‘Acaristanbul’ protestosu…
‘Acaristan’ı 30 gün içinde yıkacağız’…
Özel ormanda yapılaşmaya yeni düzen…
Yalnız ağaçları değil vergiyi de kesmiş…


İLGİLİ KÖŞE:


Faruk Eskioğlu / Acarkent’in mürüvvetini Doğan Grubu da gördü

1039060cookie-checkDanıştay’dan Acaristanbul’a kötü haber

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.