Darbe ve OHAL milleti hasta etti!

YUSUF YAVUZ /AÇIK GAZETE – 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesiyle yaşananların toplumun ruh sağlığını nasıl etkilediğinin ortaya konulmasını isteyen CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, bu konuda Meclis araştırması açılması için önerge verdi.
Türkiye’de özellikle son üç yıldır toplumda kutuplaşma kaynaklı sorunların artış gösterdiğine dikkat çeken İrgil, “15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesiyle birçok kesimde yaşanan mağduriyetlerin de yarın kaygısını artırma ihtimali, bireyin beden ve ruh sağlığını kollamakla yükümlü devletin dikkate alması gereken bir durumdur” dedi.
Yakın süreçte yaşananların toplumun ruh sağlığını nasıl etkilediğinin belirlenmesi ve buna ilişkin gerekli eylem planlarının ortaya konması için Meclis Araştırması açılmasını isteyen hekim kökenli CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Anayasa’nın 56. Maddesinde devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla pozitif yükümlü kıldığına, Sağlık Bakanlığı’nın ise ruh sağlığı alanındaki son çalışmayı 2011 yılında raporlaştırdığına dikkat çekti.
SON ÜÇ YILDIR KUTUPLAŞMA KAYNAKLI SORUNLAR ARTTI
Türkiye’de özellikle son üç yıldır toplumda kutuplaşma kaynaklı sorunların artış
gösterdiğinin altını çizen İrgil, konuyla ilgili meclise sunduğu önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
‘DARBE VE OHAL’İN YARATTIĞI RUHSAL SORUNLAR ARAŞTIRILSIN’
“Ruh sağlığı uzmanlarının açıklamalarına göre; terör olaylarının tırmanması ve
masum sivil halka yönelik artan saldırılar sonucu ölüm ve yaralanmadan kaynaklı acı bilanço toplumun tümünde sarsıcı etki yaratmıştır. Siyasi hayattaki belirsizlikler ve beraberinde getirdiği istikrarsızlık, toplumun ‘yarınlardan endişe’ duymasına yol açmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesiyle birçok kesimde yaşanan mağduriyetlerin de yarın kaygısını artırma ihtimali, bireyin beden ve ruh sağlığını kollamakla yükümlü devletin dikkate alması gereken bir durumdur. Bu bağlamda; sayılan sebeplerin toplumun ruh sağlığında ne gibi sorunlara yol açtığının belirlenebilmesi, bu sorunların giderilebilmesine yönelik yapılması gereken çalışma ve eylem planlarının ortaya konabilmesi ve toplumsal ruh sağlığının korunmasına yönelik önlemlerin belirlenebilmesi için Anayasanın 98 inci Meclis İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”
2012320cookie-checkDarbe ve OHAL milleti hasta etti!
Önceki haberİşten atmada ikinci dalga…
Sonraki haberClinton ve Trump arasında ateşli televizyon tartışması
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.