Darbecilerin Londra ayağı

15 Temmuz darbe girişimini hükümetin tanımıyla Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) yaptığı anlaşıldı. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en sinsi örgütü darbede başarılı olsaydı ülkeyi en az yarım asır, olamayınca da 10 yıl geriye götürdü…

Şimdi memleketteki ‘tek adam’ yönetimi, her zamankinden güçlü ve OHAL ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi askıya alındı

Cumhurbaşkanı RTE ve AKP, darbeye karşı demokrasiyi değil iktidarlarını savundular. RTE’nin İstanbul belediye başkanıyken, 1996’da Milliyet’e “Demokrasi bir tramvaydır, gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz. Demokrasi amaç değil, araçtır” dediğini hatırlayın.

Biraz daha eskiye gidelim RTE’nin ağababası Necmettin Erbakan’ın 1994’te “Türkiye’nin şu anda bir şeye karar vermesi lazım, Refah Partisi adil düzen getirecek, bu kesin şart, geçiş dönemi yumuşak mı olacak sert mi olacak, tatlı mı olacak kanlı mı olacak, altmış milyon buna karar verecek” demişti.

Dostlar, AKP de iktidara yumuşak yolla gelmese eski ortağı FETÖ gibi kanlı gelmeye çalışacaktı. RTE, 2013’de “Hoca efendi”si Fethullah Gülen ile arası bozulduğunda “Ne istediler de vermedik” dememiş miydi? Şimdi bu sözün Londra’ya yansımasını anlatmak istiyorum. Türkiye’nin Londra büyükelçiliği ve başkonsolosluğu 2002-2013 arasında Londra’daki cemaat oluşumları ve basınını ihya etti. Her etkinliğine katıldı, derneklerini ziyaret etti. Türkiye’den gelen AKP’li bakan ve milletvekillerinin ilk uğrak yeri cemaat etkinlikleriydi. Siyasilerin yanısıra tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan THY gibi ulusal kuruluşlar da cemaatin arkasında rüzgardı. Örneğin ‘Zaman Britanya’ yayınlandığında sayfalarının 5’te biri THY reklamıyla doluydu.

Gizli gündemi olan cemaat AKP aracılığıyla devleti hortumlarken toplum üyesi iş dünyası, profesyonel ve yetenekli gençleri de bazı projeleriyle çemberine dahil etmeyi başarmıştı.

Londra’da faaliyet gösteren cemaat oluşum ve kuruluşları arasında London Meridian College, Axis Educational Trust, Dialogue Society, Turkish Society, Network of Students, Edmonton’daki Mevlana Rumi Camii, Weekly Zaman ve Business Network’u (Biznet UK) sayabiliriz.

Biznet UK 2008’de AKP ile ortaklığın zirvede olduğu 2008’de iş dünyasına yönelik olarak Londra’da kurulmuştu. Birmingham, Glasgow, Kent ve Manchester’da irtibat büroları bulunan Biznet UK, BN Magazin adlı İngilizce periyodik bir dergi çıkardı. Biz Net 2010’dan başlayarak “En Başarılı Türkler” yarışması düzenleyerek çeşitli dallarda başarılı olmuş toplum üyelerini sözüm ona ödüllendirdi. AKP musluğu kesince de 2014’de ödül veremedi.

Hükümetle ilişkilerini geliştirmek ve cemaat üyelerini müşteri edinmek isteyen Londra iş dünyası parayla ödül satın aldı, gerçekten ödülü hakeden sanatçılar da bu zehirli pastanın “çileği” oldu.

Ödül pazarlığında “Aaa bu para çok ayol, valla olmaz” diyenlerden bazıları da 2011’de Grand Ballroom Hilton Park Lane Hotel’in dev salonundaki yemekli ödül törenine kişi başı 250 sterlinden 12’lik masa ayırttı ve takıp takıştırıp geceye katıldı. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte aynı salonda cemaat yemeği yiyen, aynı mikrofonda adı “başarılı adaylar” arasında anons edilen bu zevat arasında ne yazık ki toplumun yakından tanıdığı İşçi Partili belediye meclis üyeleri, babadan kıdemli muhasebeciler, “solcu” kaza davası avukatları ve her yerde “teröristlere rüşvet vermediğini” iddia eden restoran zinciri sahibi de vardı…

Şimdi AKP gibi bu zevatın da dolaylı desteğiyle büyüyen “FETÖ”, eciş bücüş Türkiye demokrasisine limon sıktı. Çoğunu yakından tanıdığım bu zevata “Ya özeleştiri verip bir daha ‘Her yemeği yemeyeceğinize’ söz verin ya da ‘yalnızca iyi gün dostu’ olmadığınızı gösterip düşenin elinden tutun” diyorum.

Bence söz konusu zevat ikisini de yapmaktan aciz. Dedim ya onları “Yakından tanıyorum” deyü…

1672150cookie-checkDarbecilerin Londra ayağı
Önceki haberİki “BAVUL” ile yolculuk
Sonraki haber10 bin 856 pasaport iptal
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.