Darfur Krizi İstanbul’da ele alınacak

2003 yılında Afrika’nın en geniş topraklarına sahip Sudan’ın batısında bulunan Darfur’da çıkan direniş hareketleri sebebiyle kısa zamanda ülkenin bu bölgesi yaşanmaz hale geldi. Ulusal medyanın verilerine göre 200 ile 300 bin arasında insan öldü, 2 buçuk milyon insanda köylerini ve kasabalarını terk ederek bir kısmı komşu ülke olan ve direnişçilere açıkça destek veren Çad’a bir kısmı da Sudan’da kurulan kamplara yerleştiler.

Yaşanan bu olaylarla Sudan devleti hakkında, Darfur halkına karşı soykırım veya insanlık dışı uygulamalar yaptığı alıgısı oluşmuştur. Sudan Hükümeti ise; Uluslararası medyanın Darfur hakkında taraflı ve maksatlı bilgiler verdiğini ve zaten zor şarlarda yaşayan insanların daha da aciz duruma düşürüldüğünü ifade etmektedir.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği sebebiyle Darfur Krizi’yle yakından ilgilenmiştir. Öte yandan Sudanlı yetkililer ve Darfur’daki eyalet yöneticileri Türkiye ile tarihi bağları sebebiyle, kendilerine bir çözüm bulunmasında aracılık yapılmasını istemektedirler.

Türkiye’nin 2005 yılını Afrika’ya açılım yılı ilan etmesinin ardından bu kıtada giderek artan etkinliğinin bir sonucu olarak çok sayıda sivil ve resmi kurum, 2003 yılında ortaya çıkan ve günümüze kadar artarak devam eden, Sudan’ın Darfur bölgesindeki kriz yüzünden zor durumda kalan insanlara yönelik çalışmalar yapmaktadır.

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile 22 Haziran Pazartesi günü saat 10:00’da, son yıllarda dünya kamoyunu oldukça meşgul eden “Darfur Krizi”ni ele alan uluslararası bir konferans düzenleyecek. Hartum Büyükelçisi Fatih Ceylan’ın da katılacağı konferansın açılış konuşmalarını, TIKA Başkanı Dr. Musa Kulaklıkaya, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Hakan Fidan ve ORDAF Başkanı Zekeriya Kurşun yapacak. Konferansa; Türkiye, Sudan ve İngiltere’den çok sayıda Akademisyen, Siyaset Bilimci ve bu alanın uzmanları katılarak tebliğlerini sunacaklar. Katılımcılar arasında Prof. Dr. Hasan Mekki, Prof. Dr. Paul Moorcraft, Doç. Dr. Ahmet Kavas, David Hoile, Dr. Osama A. Rayis, Dr. Muhammed el-Mahadi Mandour, Sir Geoffrey Nice yer almaktadır.

YER: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi / Rektörlük Binası /Doktora Salonu

TARİH: 22 Haziran 2009

AÇILIŞ SAATİ: 10:00

740240cookie-checkDarfur Krizi İstanbul’da ele alınacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.