Darısı Türkiye’ye! Sıkıyönetimcilere yargı…

Ulusa karşı işlenen suç ve suçluları araştırmak ve kovuşturmakla görevli Ulusal Anılar-Arsiv Enstitüsü (İPN), 1981’de uygulanan sıkıyönetime onay veren 17 eski polotikacının yargılanmaları için dügmeye bastı. Polonya Anayasası’na göre toplumsal suçlarda zaman aşımı 40 yıla kadar uzatılabiliyor.

İPN, 13 Subat1981 yılında Polonya Parlementosu’nda ki bir oturum sırasında zorla kabul ettirilen sıkıyönetim kararının anayasaya aykırı olmasına rağmen uygulanması yönünde baskı yapan ve onay veren 17 eski politikacı hakkında suç duyurusunda bulunarak yargılanmalarıni istedi.

İPN’den yapılan açıklamada, 13 Subat 1981’de, General Wojciech Jaruzelski’nin iktidari ele gecirmesi sonucu uygulanan sıkıyönetime onay verip imza atan 17 eski politikacı hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve bu politikacılardan 11’inin yaşamını yitirdiği, kalan 6 kisiden 5’i hakkında da toplumsal suç işleyerek anayasayı ihlal ettikleri gerekçesiyle suc duyurusunda bulundukları belirtildi.

IPN tarafindan haklarında suç duyurusunda bulunan eski politikacılardan Kazimierz Barcikowski, Ryszard Reiff, Eugenia Kempara, Tadeusz Witold Mlynczak, Emil Kolodziejczyk ve  Krystyna Marszalek-Mlynczyk’ye yapılan suçlamalar arasında sıkıyönetime onay vererek ülkenin geleceğine zarar vermek, gelişmekte olan ülke demokrasiyi kesintiye uğratmak ve anayasayı ihlal etmek yer alıyor.

1981- 1983 yılları arasında gerçekleşen sıkıyönetim uygulaması sırasında başta Solidarity hareketi lideri Lech Walesa olmak üzere çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

AÇIK GAZETE: 12 Eylül cuntacıları ileride başlarına gelecekleri bilerek darbe Anayasası’nı onaylatırken kendilerinin yaptıkları eylemden yargılanamayacakları maddesini de koydurmuşlardı. Hayatta olmasalar bile, Türkiye’nin geleceğini ipotekledikleri için bir gün mutlaka yargılanacaklar. Türkiye geçmişin anti demokratik gölgesinden sıyrılmak için bir gün mutlaka cuntacıları tarih kitaplarının utanç sayfalarına gönderecek.

1104660cookie-checkDarısı Türkiye’ye! Sıkıyönetimcilere yargı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.