Davos’a karşı Dünya Sosyal Formu

İsviçre Davos’ta başlayan Geleneksel Dünya Ekonomik Formu’nun (World Economic Forum – WEF) bu yıl ki konusu Çin ve Hindistan olacak.

Bütün katılımcılar Davos’a gelmeye başladı.  Pazar gününe kadar toplam 2 bin 200 den fazla katılımcının beklendiği Dünya Ekonomik Formu’na dünyanın dört bir yanından ekonomistler ve politikacılar katılıyor.

İsviçre’den dört bakanın katılacağı Dünya Ekonomik Formu için eski ABD başkanı Bill Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Angelina Jolie, Bono ve Peter Gabriel ile bu formun kurucusu Klaus Schwab İsviçre’ye geldi.

Dünya Ekonomik Formu’na hoşgeldiniz konuşmasını bu akşam İsviçre Cumhurbaşkanı Moritz Leuenberger’in yapması bekleniyor. Açılış konuşmasını Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yapacağı ve kısaca Alman ekonomisindeki son gelişmeleri anlatacağı belirtildi.

Dünya Ekonomik Formu’nu 5 bin 500 polis ve asker tarafından korunacağı, gelen bütün katılımcıların birbirleriyle yakın ilişki kurma olanakları bulacakları da açıklamada yer aldı.

Her yıl olduğu gibi bu yılda bu Dünya Ekonomik Formu karşı Cumartesi günü Basel şehrinde geleneksel protesto yürüyüşü yapılacak… Küreselleme karşıtlarının düzenlediği gösteride kapitalist dünya bir kez daha protesto edilecek…

DAVOS’A KARŞI DÜNYA SOSYAL FORUMU

Öte yandan dünyanın en büyük küreselleşme karşıtı eylemlerinden olan Dünya Sosyal Forumu da, Venezüella’da başladı.

Yüzbine yakın eylemciyi bir araya getiren Sosyal Forum’un açılışında, emperyalist politikaların ve ABD’nin Irak’ı işgalinin protesto edildiği büyük bir yürüyüş düzenleniyor. Dünya liderlerinin bir araya geldiği Dünya Ekonomik Forumu’na alternatif olarak başlayan Dünya Sosyal Forumu, artık eşcinsel haklarından yoksul ülkelerin borçlarının silinmesine kadar birçok sosyal sorunun tartışıldığı dünya çapında bir eylem haline geldi.

Serbest piyasa muhalifleri, çevreciler, yerli hakları savunucuları, insan hakları eylemcileri gibi çok sayıda grubun katıldığı forumun ortak başlığını ise “ABD politikaları muhalefeti” oluşturuyor. Forumun Caracas’taki açılışında, Küba Ulusal Konseyi Sözcüsü Ricardo Alarcon, ABD Başkanı Bush’un gıyabında yargılanacağı “açık mahkeme”nin başkanlığını yaptı.

“Hepimiz, Bay Bush’un terörist olduğunu biliyoruz” diye konuşan Alarcon, yine de onun bir noktada suçlu olmadığını, çünkü “terörist olmayı henüz çocukken öğrendiğini, terörizmi kanında taşıdığını” söyledi. Katılımcılardan Kolombiyalı Lucy Martinez, forumun, Fidel Castro gibi herkese örnek olan Hugo Chavez’in liderliğindeki Venezuela’da yapılmasının çok anlamlı olduğunu belirtti. Caracas’da bir hafta sürecek forumda aralarında seminerler, konuşmalar, konserler ve fuarların bulunduğu 2000 etkinlik düzenlenecek.

Bu yılki sosyal forum, 3 ülkede yapılıyor. Mali’nin başkenti Bamako’da düzenlenen forum dün sona erdi. Yeni forum da 2 ay sonra Pakistan’ın Karaçi kentinde düzenlenecek.

1122560cookie-checkDavos’a karşı Dünya Sosyal Formu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.