Davutoğlu arkadan kaçtı…

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan David Cameron’un konutundaki görüşmeye bugün (18 Ocak Pazartesi) saat 15’de Türk bayrağı flamalı siyah aracıyla geldi. Başbakanlık konutu önünde Londra’da yaşayan Türkiyeli toplum üyeleri, göçmen derneği üyeleri, PKK-PYD destekçileri ve Britanya solu temsilcilerinden oluşan 500’e yakın protestocu Davutoğlu’nun aracını protestoyla karşıladı. 100’den fazla polisin koruma görevi yaptığı başbakanlık önünde protestoya toplum üyesi sanatçı, öğrenci ve kadınların da yer alması dikkat çekti.

Protestocular, Türkçe ve İngilizce attığı slogan ve taşıdıkları dövizlerde “AKP’yi katil ve IŞİD’in ortağı” olarak tanımladı ve cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yargılanmasını istediler… Protestocular Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron’a yönelik sloganlarda da “demokrasi düşmanı ve kan emici” diye niteledikleri bir Başbakan Davutoğlu ile görüşmesi ve işbirliği yapmasını “Utanç verici” diye nitelediler…

İki başbakanın görüşmesi 45 dakika sonra bittiğinde konutun önünde demir kapı açıldıve motosikletli korumalar kapıdan çıktığı anda, sokağın karşısında polis kordonunun arkasında bekleyen protestocular kordonu yararak demir kapıya doğru koşmaya başladılar… Çıkan arbede de demir kapı hemen kapatılarak Davuoğlu ve beraberindeki heyetin arka kapıdan çıkarıldığı gözlendi…

Davutoğlu’nun aracına yakın olan gazetecilere göre polis ve Davuoğlu’nun korumaları ana kapıdaki arbededen panik oldu ve korkuyla ana kapının kapatılmasını istediler… Davuoğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti flamalı siyah aracı arka kapıdan kaçmak zorunda kaldı…

Arbedede birisi İrlandalı olmak üzere 3 protestocu gözaltına alındı, gazeteci Erem Kansoy ve 10’a yakın protestocu da arbede sırasında yaralandı. Durumun sakinleşmesi sonrasında protestocular polise arkadaşlarının serbest bırakmadığı süreçte eyleme devam edeceklerini belirttiler… Polisin gözaltına alınanların kimlik tesbiti sonrasında serbest bırakılacağı sözü üzerine eylem 4.30’a doğru barışçıl olarak sonlandırıldı…

Eylemden 8 saat sonra da gözaltındaki 3 eylemcinin serbest bırakıldığı açıklandı.

DAVUTOĞLU NEDEN LONDRA’DA?

Davutoğlu, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere 17 Ocak pazar akşamı Londra’ya geldi. Davutoğlu’na eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de eşlik ediyor.

Başbakan Davutoğlu’nu, Londra Stansted Havalimanında, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar karşıladı.

Pazartesi günü Başbakan David Cameron ile 45 dakika görüşen Davuoğlu’nun IŞİD ile mücadele, mülteci krizi, Kıbrıs’taki müzakere süreci ve ikili ilişkiler hakkında görüştüğü sanılıyor.

Başbakan Cameron ile görüşmesinde alışılmışın dışında yalnızca Türkiye’den akredite olmuş gazetecilerin içeri alındığı, Londra’da basın temsilcileri ve habercilerin konuta alınmadığı gözlendi.

Davutoğlu, ayrıca Bank of America Merrill Lynch’in düzenlediği 16. Türkiye Yatırım Konferansı’nın açılış konuşmasını da yapacak ve Türk işadamlarıyla bir araya gelecek. Davutoğlu temasların son gününde salı günü, İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House’da yuvarlak masa toplantısına katılacak. Davutoğlu’nun bundan sonraki görüşmelerinde sıkı güvenlik önlemlerinin daha da artırılacağı ve basının görüşmelere alınmayacağı öğrenildi.

İŞTE FOTOĞRAFLAR (FARUK ESKİOĞLU)

Davutoğlu Türk bayrağı flamalı siyah aracıyla geldiği gibi çıkamadı…

Başbakanlık konutunun karşısındaki kaldırımda sıkı polis koridoru oluşturuldu

Göstericiler akan kanın durdurulmasını isteyen pankartlar taşıdı

Protestoda kadınlar…

Protestocular ve polis arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı…

DAY MER üyeleri kalabalık bir şekilde eylemdeydi…

İrlandalı devrimci aktivist Mark Campbell de kendi elleriyle yaptığı “Katil Davutoğlu” pankartıyla eylemdeydi…

Başbakan Davutoğlu’nun aracına eşlik eden motosikletli korumalar çıktığı an arbede başladı ve Davuoğlu çıkamadı…

Polis bir anda kontorolu kaybetti, protestocular polis kordonunu yararak karşı kaldırımdan caddeye koşmaya başladı…

Trafik durduruldu, polis caddedeki protestoculara zor kullanarak gözaltına almaya başladı…

“Katil AKP” sloganları eylem boyunca atıldı

İrlandalı devrimci aktivist Mark Campbell de gözaltına alınanlar arasındaydı…

Bir Kürt genci gözaltına alınırken…

Arbede sonrasında da eylem sürdü… Ek polis ekibi de protestocuları cçember içinde tutmaya çalıştı…

Gazeteci Erem Kansoy polisin zor kullanmasıyla görevi başında yaralandı…

856130cookie-checkDavutoğlu arkadan kaçtı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.