Davutoğlu en önemli stratejik hedefi açıkladı

The Financial Times gazetesi dün Londra’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı bir mülakatı yayınladı.

“Türkiye, Avrupa Birliği’nin en önemli önceliği olduğunu söylüyor” başlığı ile verilen mülakatta, Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı yolundaki endişelerin doğru olmadığını söyledi, bu tespiti “saçma” buldu.

Ankara’nın en önemli stratejik hedefinin Avrupa Birliği üyeliği olduğunu üstüne basarak belirten Dışişleri Bakanı, “Kimse bu sürecin gecikmesiyle ilgili olarak Türkiye’yi suçlayamaz” dedi.

HEM SUÇLANIP, HEM YARGIÇ OLAMAZSINIZ

Ahmet Davutoğlu’nun mülakatta vurguladığı bir diğer nokta da, Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrası İsrail’le ilişkilerin bozulmasının, Türkiye’nin eksen değiştirip değiştirmediği şeklindeki bir soru çerçevesinde görülmemesi gerektiği.

Davutoğlu, Ankara’nın İsrail’le krizi tırmandırmaya çalışmadığını, uluslararası karasularda dokuz Türk’ün ölümüne yol açan bir saldırının hesabının verilmesini istediğini söylüyor.

İsrail gemi baskınıyla ilgili olarak uluslararası ve bağımsız bir soruşturmayı kabul etmedikçe ilişkilerin düzelmeyeceğini vurgulayan Dışişleri Bakanı, “Birisi aynı anda hem suçlanıp, hem de savcı ve yargıç olamaz” diyor.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER NORMALLEŞMEYECEK
Ahmet Davutoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin çok kritik bir aşamada olduğunu, önümüzdeki haftalarda ve aylarda yaşanacakların İsrail’in tavrına bağlı olduğunu, İsrail’le ilişkilerin normalleşmeyeceğini, ilişkilerin Türkiye tarafından kesinlikle tamamen gözden geçirileceğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanı, geçen hafta Brüksel’de İsrail Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer’le yaptığı görüşmeyi de, gizli tutulacağı varsayılırken derhal basına sızdırıldığı için “kaçırılmış bir fırsat” olarak nitelendiriyor.

BÖLGEMİZLE İLGİLİ ÇOK KAYGILIYIM

Türkiye’nin Batı’nın değerlerini kullanarak çevresine istikrar getirmeyi hedeflediğini söyleyen Ahmet Davutoğlu, özellikle Orta Doğu’da yeni sorunların ortaya çıkması riskinin arttığı bir dönemde, Türkiye’nin dış politikasının bir kazanç olarak görülmesi gerektiğini söylüyor.

“Maalesef önümüzdeki aylarla bölgemizle ilgili olarak çok ama çok kaygılıyım” diye konuşan Davutoğlu; İran’la ilgili olarak güvenilir bir diplomatik sürecin yokluğuna, Arap-İsrail Sorunu’na, Lübnan siyasetinin kırılgan yapısına ve Irak’ta yeni bir hükümetin eksikliğine dikkat çekiyor.

Dışişleri Bakanı, “Tüm bunlar çok hassas konular. Şimdi hepimiz birlikte sorumlu şekilde hareket etmeliyiz” diyor.

AB ÜYELİĞİ İLK VE EN ÖNEMLİ STRATEJİK HEDEF

Dışişleri Bakanı’nın Londra’daki temaslarına kısaca değinen Daily Telegraph gazetesi de Türkiye’nin, Batı’dan uzaklaştığı yönündeki endişeleri gidermeye çalıştığını, bu yöndeki iddiaları reddettiğini belirtiyor.

Gazete Ahmet Davutoğlu’nun, Avrupa Birliği üyeliğinin Türkiye’nin hala ilk ve en önemli stratejik hedefi olduğunu söylemesine dikkat çekiyor.

832590cookie-checkDavutoğlu en önemli stratejik hedefi açıkladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.