Davutoğlu hükümetin eylem planını açıklıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium’da, 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı’nı açıklıyor.

Davutoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Milletimiz bize güvendi. Korkuyu bekleyenler milletin yazdığı destan karşısında aciz kaldılar. Seçimden önce ne dediysek hayata geçirmek için bütün Türkiye’nin huzurundayız. Seçime giderken sözümüz senettir demiştik, o senedi bugün imzalıyoruz.

Ülkemiz, yanı başındaki yangından ister istemez etkileniyor. Ülkemizi bu yangından uzak tutmak için yoğun bir çaba harcarken vaatleri de yerine getiriyoruz. Bir yandan şeytan taşıyacağız bir yandan da tavaf etmeyi ihmal etmeyeceğiz. Bizim sözümüz halkımıza. Verdiğimiz sözleri birer birer gerçekleştireceğiz.

Reformist bir hükümet olduğumuzu cümle aleme ilan ediyoruz. Verilen sözleri unutan bir siyaset anlayışımız olmadı. Tek amacımız milletimiz ve devletimizin birlikte güçlenmesidir. Sadece bir hafta içerisinde yapacaklarımızı sizlere aktarmak istiyorum.

Önümüzdeki bir hafta içinde, eylem planımızın uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararını çıkarıyoruz. Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu ve Reform Grubu oluşturuyoruz. Gençlerimize proje karşılığı 50 bin Türk lirasına kadar karşılıksız nakdi destek vermeye başlıyoruz. 24 Aralık Perşembe günü gerçekleştireceğimiz Girişimcilik Ödül Töreni’nde bu düzenlemenin ilk adımını atacağız. Gençlerimize 100 bin Türk lirasına kadar faizsiz kredi desteğiyle ilgili süreci başlatıyoruz.

Bir haftayı beklemeden, bugün imzalanan kararla lisans öğrencilerinin aldığı 350 Türk lirası burs ve kredi miktarını bugünden itibaren 400 Türk lirasına çıkardığımızın müjdesini veriyorum.
Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi desteğini başlatıyoruz. Çiftçilere, seraların modernizasyonu için kredi desteği çalışmasını başlatıyoruz.

3 AY İÇERİSİNDE HAYATA GEÇECEK VAATLER

Gençlerimize, kadınlarımıza, esnafımıza, çiftçilerimize, işçilerimize, bütün vatandaşlarımıza dönük vaatlerin tamamını 3 ay içinde hayata geçiriyoruz. Allah’ın izniyle bu çalışmaları hayata geçirdiğimize hep beraber şahit olacaksınız. Milletimize söz verdik, şimdi de verdiğimiz sözleri tutmanın zamanı.

Asgari ücreti inşallah bin 300 Türk lirasına yükseltiyoruz. İşçilerimize yönelik bu düzenlemeyi gerçekleştirirken de işverenlerimizin rekabet gücünü zaafa uğratmayacak düzenlemeler yapacak, özellikle KOBİ’lerimiz üzerindeki yükü minimize edeceğiz.

Tüm işçi ve bağkur emeklilerimize yıllık 1200 lira veriyoruz. Sosyal destek primi kesintisini kaldıracağız. 65 yaş aylığı alanların maaşlarında kesinti duraklama engelleme olmayacak.
Muhtarlarımızın maaşlarını 1300 liraya önümüzdeki 3 ay içinde yükseltiyoruz. Astsubay emeklileriyle ilgili sorunların hepsini çözüyoruz. Önümüzdeki şubat ayında 30 bin yeni öğretmenin atamasını yapıyoruz.

Eylem planımızda kadınlar için çok özel bir çalışma yaptık. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürenin kıdemden sayılması için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.

Yoksul ailelere belirli ölçüde internet imkanı sağlayacağız. Kensel dönüşüm yapılması amacıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması izni veriyoruz.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın askerlik bedelini 6 bin euro’dan bin euro’ya düşürüyoruz.

Küçük esnafımız için de iyileştirmelerimiz var. Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin Türk lirasına kadar kazançlarından hesaplanan vergiyi almayacağız.

İlk kez iş bulan her gencimizin bir yıl boyunca ücretini devlet ödeyecek. İlk 3 ay içinde yapacağımız düzenlemeyle gençlerimizin ilk yıl maaşı bizden. Bunu söz verdik bazıları hayal zannetti.

Gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını sıfırlıyoruz. Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alıyoruz. Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin Genel Sağlık Sigortası giderlerine destek oluyoruz. Buna göre primler iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak.

Yeni iş kuran gençlerimize 3 yıl boyunca gelir vergisi muhafiyeti uygulaması getiriyoruz. Öğrenim gören gençlerimizin pasaport harcını kaldırıyoruz. Öğrenim gören gençlerimiz pasaport alırken harç ödemeyecekler.

Yemde ve gübrede KDV’yi tamamen kaldırıyoruz. Genç çiftçilerimize proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek veriyoruz. Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılmasını sağlamaya yönelik programlar hazırlıyoruz.

Geleneksel irfan merkezlerine ve cemevlerine hukuki statü sağlanacak.”

1471940cookie-checkDavutoğlu hükümetin eylem planını açıklıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.