Davutoğlu: Özür dilemeyiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Diplomosi Akademisi’nde konuşma yaptı.

Ahmet Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’nin dış siyaseti hiçbir zaman tek boyutlu olamaz. Türkiye ne Asya’yı ne Avrupa’yı ihmal edebilir. Türkiye’nin dünyanın her yerindeki meselerle ilgisi çok boyutludur. Türkiye için hattı değil, sathı diplomosi vardır. Sathı diplomasi de tüm dünyadır. Biz Asyalı, Avrupalı olduğumuz kadar Afrikalıyız.
Biz bulunduğumuz coğrafyaya o coğrafyanın diliyle hitap ederiz. Kimseye tepeden bakmayız. Biz bütün insanları eşit görürüz. Nerede bir mazlum varsa, Türkiye mutlaka oradadır. Biz Suriyeli bir sivile zarar vermedik. Türkiye’ye sığınanlara bağrımızı açtık. Suriyeli kardeşlerimize ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz. Biz her zaman Suriye halkının yanında olacağız.

Azerbaycan’ın yükselişinde Türkiye’nin, Türkiye’nin yükselişinde Azerbaycan’ın katkısı vardır. İpek Yolu’nun geçtiği her yeri boru ve tren hattı geçireceğiz.

“AZERBAYCAN TOPRAKLARI İŞGALDEN KURTARILMALIDIR”

Can Azerbaycan’ın işgal altındaki toprakları işgalden kurtuluncaya kadar Türkiye Cumhuriyeti devletinin her zaman can Azerbaycan’ın yanında olacağını bir kez daha vurgulamak isterim. Ermenistan’a da buradan bir çağrıda bulunmak isterim, size ait olmayan toprakları barış içinde ait olana devredecek bir barış süreci başlatmanız halinde Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında oluşan bu barış ve vizyon ittifakına sizler de katılabilirsiniz. Bizler kimseye hasmane bir tutum içinde değiliz ama Azerbaycan’ın her karış toprağı azizdir ve bu topraklar mutlaka işgalden kurtarılmalıdır.

“RUS HALKIYLA HİÇBİR SORUN YOK”

Türkiye-Rusya ilişkileri AK Parti döneminde büyük ivme kazanmıştır. Rusya ilişkilerimize büyük önem verdik. Türk ve Rus halkları arasında hiçbir sorun yoktur ve olmayacaktır. Buradan Moskova’ya ve bütün Rus halkına seslenerek ifade ediyorum. Rus halkına dönük en ufak bir tereddüt, kaygı ya da en ufak bir olumsuz hissiyat içinde değiliz. Türkler ve Ruslar, Avrupa ile Asya tarihini birlikte şekillendirmiş iki büyük halktır. Rus halkı onurlu bir halktır, biz ona saygı duyuyoruz ama herkes de bilmelidir ki Türk halkı da onurlu bir halktır ve saygı duyduğu halklardan saygı görmeyi bekler.

Türkiye, kimseye tepeden bakmaz, kendisine tepeden bakılmasını istemez. Türk ve Rus yönetimleri arasında çıkmamıştır. Türkiye-Suriye sınırı Rusya’nın sınırı değildir. Türkiye-Suriye sınırı Türkiye-Rusya sınırıdır.

PUTİN’E ÇAĞRI

Çağrım, Rusya’daki liderlere, Sayın Putin’e ve bütün Rus liderliğine, gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım. Ama 15 gün önce zikretmediğiniz, gündemde olmayan iddialarla, ‘Türkiye DEAŞ’a destek oluyor’ gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım. Eğer böyle bir iddia var idiyse neden 15 gün önce gündeme getirmediniz?

Türkiye-Suriye sınırı problemli bir sınırdır. Buradan gelen herkesi mülteci olarak kabul ettik. Biz kimsenin sınırını ihlal etmedik. Ama bizim sınırımız ihlal edildi. Rus yetkililere dostça sınırımızın ihlal edilmemesi gerektiğini söyledik. Yeni göç dalgalarına izin vermeyin dedik.

Türkmenlerin bombalandığını gördük. Bombalanan uçağın milliyeti belli değildi. Rus dostlara DEAŞ’e karşı operasyon yapacaksanız birlikte yapalım dedik. Suriye uçağı da olabilirdi. Angajman kuralları çerçevesinde müdahale edildi. Rusya’ya saldırı maiyeti taşımaz.

“SINIRIMIZI KORUDUĞUMUZ İÇİN ÖZÜR DİLEMEYİZ”

Biz, bizim hava sahamıza giren milliyeti belli olmayan bir uçağa karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanarak, herkesin bildiği angajman kurallarını uyguladık. Bunun için kimse Türkiye’yi suçlayamaz. Bunun için Türkiye’den kimse özür bekleyemez. Biz, sınırlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz. Hesabımızı da sadece ve sadece, meşruiyetini 1 Kasım seçimlerinde halktan aldığımız aziz milletimize karşı veririz. Kimseye hesap vermeyiz. Bu olay Türk hava sahasının içinde olmuştur.

(Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesi) Bazı somut teklifler yapıldı. DEAŞ’a hava operasyonunda kaza ve istenmeyen olaylar yaşanabilir. DEAŞ’e karşı en somut mücadele ılımlı muhalefet ve Türkmenler tarafından verilmektedir. Ekonomik amborgoların kimseye fayda getirmeyeceğini düşünüyoruz. Rusya’nın Türkiye’ye ambargo uygulaması bir çelişkidir.Ekonomik amborgolardan medet umulmaz. biz İstiklal Savaşı’na aç kaldık ama boyun eğmedik. Çanakkale Savaşı’nda yedi düvelle mücüdele ettik ama boyun eğmedik.

Ekonomik ambargo çift yönlü bir silah gibidir. Yeni gerilim alanları oluşturmayalım.

1471450cookie-checkDavutoğlu: Özür dilemeyiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.