Davutoğlu’ndan ‘özür’ açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in özrü ile ilgili yaptığı açıklamada “Tüm taleplerimiz karşılandı” dedi.

İsrail Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye’den özür diledi ve tazminat ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Gelişme ile ilgili hükümetten ilk açıklama Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi.

Özrün, 3 yıl süren kararlı müzakerelerin sonucu olduğunu belirten Davutoğlu, “İsrail Türkiye’nin tüm taleplerini karşıladı” dedi.

Türkiye’nin bir politika belirlediğinde bunu mutlaka takip ettiğine ve neticesini aldığına işaret eden Davutoğlu, Mavi Marmara saldırısı sonrasında zikredilen temel taleplerin an itibarıyla gerçekleşmiş olduğunu vurguladı.

‘KERRY İLE DEFALARCA GÖRÜŞTÜM’

Davutoğlu, ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda değişik kanallardan kendilerine mesajlar iletildiğine değinerek, son dönemde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bu konuda defalarca görüştüğünü bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail ziyareti başladıktan sonra format üzerinde müzakereler yürütüldüğünü belirten Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hollanda’daki temasları sırasında bu formatta mutabakatın sağlanmış ancak müzakerelerin devam etmekte olduğunu ifade etti.

‘HER KELİME İNCELENDİ’

Müzakerelerin her aşamasında Başbakan Erdoğan ile her kelimeyi incelediklerini dile getiren Davutoğlu, öğle saatlerinde tablonun netleştiğini ve saat 15.30’da telefon görüşmesinin yapılabileceğini karşı tarafa bildirdiklerini aktardı.

Davutoğlu, bu konuda araya giren muhataplarına Mavi Marmara meselesinin sadece kendileri değil bundan sonraki bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri için milli mesele olduğunu ilettiğine dikkati çekerek, ”İlk defa barış döneminde, bizimle savaş halinde olmayan bir ülkenin düzenli ordusu bizim vatandaşlarımızı öldürdü. Bunun karşılığı var ve bu bir asır sürse biz bu konudaki tutumumuzu değiştirmeyiz. Nihayet aklıselim galip geldi, hukuk ne gerektiriyorsa, bu anlamda hem evrensel hukuk anlamında hem de uluslararası hukuk anlamında gereği yapıldı ve bu aşamaya geldik” diye konuştu.

‘BLÖF YAPMADIK’

Bakan Davutoğlu, bu konuda sert bir dil kullandığına dair tenkit alan ancak ilkeli bir tutum sergileyen Türkiye’nin blöf yapmadığını ve haklı olduğu bir konuda neticeye ulaşmak için doğru talebini öne sürdüğünü söyledi.

Bu gelişmenin İsrail’in uluslararası ilişkilerde normalleşmesi bakımından da önem taşıdığını belirten Davutoğlu, Türkiye’nin hiçbir zaman antisemitik bir tutum içinde olmadığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın görüşme öncesinde El Fetih, Hamas, Mısır ve Katar liderleriyle ön görüşme yaptığını bildiren Davutoğlu, daha sonra Obama, Binyamin Netanyahu ve Erdoğan’ın mikrofon açık şekilde üçlü bir görüşme yaptığını ve görüşmenin 20-30 dakika sürdüğünü belirtti.

‘ÖZÜR OLMASA KAPANMAZDI’

Davutoğlu, İsrail ile Türkiye tarafının açıklamalarının, üzerinde mutabık kalınan açıklamalar olduğuna işaret ederek, ”Özür olmasaydı bu mesele bir asır da sürse kapanmazdı” dedi.

Nihayetinde hakkın yerini bulduğunu dile getiren Davutoğlu, İsrail’in artık bu tür eylemleri yaparken daha dikkatli olacağını vurguladı. Davutoğlu, İsrail’in baştan beri tazminata itirazının olmadığına, özür konusunda direnç gösterdiğine değinerek, tazminat konusunda uluslararası normlara göre görüşmeler yapılacağını aktardı.

‘GAZZE AMBARGOSU GEVŞEMEYE BAŞLADI’

Gazze konusunda ambargonun gevşemeye başladığına da dikkati çeken Davutoğlu, Netanyahu’nun, Gazze ve Filistin konusunda Türkiye ile işbirliği yapılacağı taahhüdünü açıklamasında belirttiğini dile getirdi. Bütün Filistin’e yönelik taahhüdü özellikle istediğini belirten Davutoğlu, ”Uygulamayı göreceğiz” ifadesini kullandı.

‘MÜZAKERE ABD İLE YAPILDI’

Davutoğlu, ”Müzakereyi biz İsrail’le yapmadık. Son bir haftalık müzakere Sayın Kerry ve bazı ABD’li yetkililerle yapıldı” diye konuştu. ABD Başkanı Obama’nın taahhütlere şahit olmasının, sürecin işlemesi bakımından önem taşıdığına dikkati çeken Davutoğlu, ”Neticede bizim taleplerimiz karşılandı” dedi.

Bu konuyla Suriye’nin hiçbir bağlantısının bulunmadığını vurgulayan Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye politikasının aynı İsrail politikası gibi ilkesel olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, gelişmenin zamanlamasının, Filistin tarafının ağırlığını artıran ve İsrail-Filistin meselesinde Türkiye’yi denkleme daha çok sokan bir hamle olduğunu belirtti.

Mavi Marmara şehitlerine Allah’tan rahmet dileyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, canlı yayına çıkmadan önce Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan ile görüştüğünü ve şehitleri unutmayacaklarını söylediğini kaydetti.

1376920cookie-checkDavutoğlu’ndan ‘özür’ açıklaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.