DAY-MER Festivali: 26. buluşma

Kimi zaman yoğun yağmur altında, kimi zaman yetersiz olanaklarla yapılan festivalin çıtası hep yukarıya çıkmaya devam etti. İlk 6 festival sadece bir park şenliği şeklinde yapılırken, son 20 yıldır bir etkinlikler dizisi halinde yaklaşık bir ay sürüyor.

Festival bir mevzidir

Yaklaşık üç ay öncesinde toplanan DAY-MER üyeleri festival hazırlıklarına ve teknik sorunların aşılması için kolları sıvarken, festivale katkı sunmak isteyen insanlarla da buluşma fırsatı buluyor. Bir çok kişi, festival proğramına, etkinliklerine, hazırlık aşamasındaki teknik sorunlarına ve etkinliklerin gerçekleşmesine katkı sunmak için başvuruyor.

Toplumlarımız içindeki yeteneklerin buluştuğu bir mekan oluyor adeta festival. Marangozcusundan kebapçısına, tasarımcısından sanatçısına, tiyatrocusundan elektrikçisine kadar bir çok yetenek festivalde buluşuyor. DAY-MER üyesi olupda, herhangi bir etkisinin olacağını düşünerek bir kenarda durana pek rastlanmazken, DAY-MER üyesi olmayıp, ama üyesi gibi katkı sunanların da sayısı azımsanamaz.

Bir çok kurum, kuruluş ve sendikanın da desteklediği ve her yıl, ya standı ya da başka bir etkinliği ile festivalin bir parçası oluyor. Londra’da Türkiyelilerin yaptığı bir çok etkinliğe rol model olacak bir özelliğe sahip festival. Bu yüzden festival artık DAY-MER Festivali olmaktan çıkıp bütün ezilenlerin, işçilerin, göçmenlerin ve yerli emekçilerin festivaline dönüşmüştür.

Sendikalar da “bizim festival” dedi

1989 yılında kuruluşundan buyana yerli işçi ve emekçilerle sürekli bir ilişki içinde olan DAY-MER, sendikalarla da olan ilişkini güçlendirmeye devam ediyor. Bütün festivallere çeşitli sendika ve sendika şubeleri destek vermişti. Fakat 25. festivalden itibaren, İngiltere’deki tüm sendikaların, 56 sendikanın bağlı olduğu İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) da festivali desteklemeye başladı. Bu yıl da desteklediklerini ve festival alanında olacaklarını açıklayan TUC ve bir çok mücadeleci sendika, festivalin artık kendi festivalleri olduğunu ve bu festivallerin, yerli ve göçmen işçilerin birliğinde önemli rol oynadığını belirtiyor.

Üyesi olmak böyle bir şey olmalı

DAY-MER üyelerinin herhalde en çok gurur duydukları an festival zamanlarıdır. Görev almanın bir yarışa döndüğü, aldığı görevi en başarılı bir şekilde yerine getirmesi için gece gündüz çalışan üyeler, festivali daha geniş kesimlere ulaştırmak için de yarış içindeler. Çoğu zaman hiç bir yöneticinin söylemesine gerek kalmadan broşür, gazete, afişleri alıp herkese ulaştırmanın gayreti içinde olurlar. Önceleri yüzlerle, daha sonra binlerle ve şimdi de onbinlerle ifade edilen festivaller sonrası, aynı enerji ve coşku ile çalışmalara sarılan DAY-MER üyeleri, böyle bir festivali düzenlemekten gurur duymaları onların hakkı.

Gençler ve kadınların el atmadığı herhangi bir işin eksik gideceği kesin. İşte DAY-MER Festivali’nin de başarılı olmasının en önemli faktörü gençlerin enerjilerini katması ve kadınların olağan üstü çabalarıdır. Gençlik şenlikleri de festivalin en önemli etkinlikleri arasına girdi. Yüzlerce genç, kendi etkinliklerini hazırlarken, genel çalışmalara da katılmayı ihmal etmiyor. Her an broşür dağıtımda, afişte ve diğer etkinliklerde gençleri de görmek mümkün.

Başta Çocuk Şenliği olmak üzere bir çok etkinlik kadınların titiz ve planlı çalışmalarının ürünü oluyor. Park alanındaki düzenlemeden, gelen kitlenin ihtiyaçlarına cevap vermeye, kadın hareketlerini ve mücadelesini festivale çaşımaya kadar önemli çalışmalar yapan DAY-MER üyesi kadınlar, tiyatro, şiir, film, panel gibi etkinliklerin de mimarı durumundalar.

Çocuklar da festival yapar

DAY-MER, geleceğe ilişkin planlar yaparken en çok da çocukların eğitimini, onların kültür sanata olan ilgisini geliştirmesini ve daha üretken olmasını sağlayacak olanaklar yarattı. Festival de çocuklar için bir fırsata dönüştürüldü. Her yıl en az 2 çocuk etkinliği düzenlenen festivalin en ilgi çekeni, okullarda yapılan çocuk şenliğidir. Onlarca oyun, yarışma yapılırken, yıl boyu DAY-MER ve Londra Toplum Merkezi’nde yapılan kurslar sonrasında elde edilen ürünler bu şenlikte sergileniyor. Yıl boyunca yaptıkları çalışmalarının sertifikalarını da şenlikte alıyorlar. Çocuklar gün boyu eğlenme fırsatı da yakalıyor.

Bir kez daha bir DAY-MER Festivali’nde onbinler bir araya geliyor. “Bu da yetmez” diyen DAY-MER, giderek sendikalarla ve diğer kurumlarla ortaklaştırmanın çabası içindedir. Bu konuda önemli adımların atılmış olması ve sahiplenilmesi umut vericidir. Böyle bir yönelimle devam eden festivalin, giderek herkesin festivali olduğunu kanıtladı.

854930cookie-checkDAY-MER Festivali: 26. buluşma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.