DAY-MER Festivali ‘resepsiyonla’ başladı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sendikacıların yoğun katılımı ile gerçekleşen festival resepsiyonunda konuşan DAY-MER Başkanı Aslı Gül, Avrupa’da HDP’ye en çok oy çıkan ülkelerden biri olan İngiltere’deki aktif çalışmalarınadan dolayı HDP Koordinasyonu’na teşekkür etti. İngiltere’deki kemer sıkma politikalarının hız kazanarak devam ettiğini belirten Gül, yabancıların hedef gösterilmeye devam ettiğini ve işçi ve emekçilerin haklarının yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekerek, DAY-MER Festivali’nin, bütün bu saldırılara karşı bir mevzi olduğunu söyledi. Gül, DAY-MER Festivali’nin kitleselleşerek büyümeye devam ettiğini vurgulayarak, üyelerinin olağanüstü çabalarının festivalin asıl motor gücü olduğunu belirtti.

Çevirmen Çağdaş Canbolat’ın sunumunu yaptığı resepsiyonda konuşan DAY-MER Sekreteri ve Ulusal Öğretmenler Sendikası (NUT) Hacney Şube yöneticisi Oktay Şahbaz da konuşmasında, yabancıların sürekli hedef gösterildiği bir dönemde, yerli ve yabancıların birlikteliğinin, ortak mücadelesinin bir platformu olan festivalin tüm kesimlere mal olmasının önemine değindi.

“Onlar bizi dağıtmadan biz onları dağıtalım”

Savaş Karşıtı Koalisyon içinde etkin rol oynayan ve Afganistan saldırısından önce, Londra’da yapılan ve 2 milyon kişinin katıldığı yürüyüşün organizasyonununda önemli rol oynayan yazar John Rees de, DAY-MER festivallerine daha önce de katıldığını ve böyle etkili bir etkinliğin parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek, DAY-MER üyelerini selamladı. Rees, İşçi ve emekçilerin İngiltere’de en saldırgan hükümetle karşı karşıya olduğunu belirterek “Onlar bizi dağıtmadan biz onları dağıtalım” dedi.

Türkiye’de Metal işçileri ile dayanışma içinde olduklarını ve bu dayanışmanın DAY-MER üzerinden yapıldığını belirten Ulusan İşyeri Temsilciler Ağı Başkanı Rob Williams ise, “Biz diz çöktüğümüz zaman Cameron hükümeti güçlüdür. Ama dimdik ayakta olduğumuzda Cameron hükümetinin ne kadar zayıf olduğunu görürüz” diyerek, DAY-MER’le omuz omuza olmaya devam edeceklerini belirtti.

HDP’nin baraj zaferini kutladılar

Resepsiyona katılan bütün konuşmacılar, Türkiye’de HDP’nin zaferini kutlayarak, İlgiltere’de de buna benzer birlikteliklerin oluşmasının mümkün olacağını belirtildi. 7 Mayıs 2015 İngiltere genel geçimlerinden, Kuzey Lonrda’daki Tottenham semtinde, Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu (TUSC) milletvekili adayı olan Jenny Sutton da, HDP’nin önemli bir zafer elde ettiğini ve uzun bir yol olmasına rağmen İngiltere’de de HDP başarısı gibi bir başarıyı elde edeceklerine inandığını söyledi. Sutton, Tottenham’da aldığı oyların önemli bir bölümünün DAY-MER üyelerinin çalışmalarıyla olduğunu söyleyerek teşekkür etti.

İngiltere Gazeteciler Sendikası (NUJ) adına konuşan Gary McFairlane de konuşmasına HDP’yi selamlayarak başladı. Yüzde 1’e karşı yüzde 99’un birleşmesi gerektiğini belirten McFairlane, işçi sınıfının dayanışma içinde olduğunu belirterek, NUJ Londra Şubesi olarak Türkiye’deki metal işçilerinin direnişini desteklemek için kamuoyunu bilgilendirdiklerini ve 100 sterlin de para gönderdiklerini söyledi.
Ulusal Öğretmenler Sendikası (NUT) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Martin Power Davies de, HDP ve İngiltere’de HDP için çalışma yapanları kutlayarak konuşmasına başladı. DAY-MER’le bir kez daha bir festivalde birarada olmaktan onur duyduğunu belirten Davies, metal işçilerinin direnişinin kendileri için öğretici olduğunu söyledi. Haziran Direnişi’nde DAY-MER tarafından Türkiye’ye gönderilen sendikacılar heyetinde yer alan Davies, DAY-MER Festivali’nin ne kadar birleştirici olduğunu da sözlerin ekledi.

“Kocaman bir aile olduk”

İngiltere’de 18 kurumun oluşturduğu Demokratik Güç Birliği adına bir konuşma yapan Helin Honca, barajları yıkarak bu günlere geldiklerini ve DAY-MER Festivali’nin artık herkesin festivali olduğunu belirterek “Kocaman bir aile olduk” dedi.

Kürt Ulusal Meclisi adına bir konuşma yapan Doğan Genç de, Türkiye’de HDP’nin baraj zaferinden sonra DAY-MER Festivali’nde buluşmanın heyecan ve mutluluk yarattığını belirtti.
Müzük dinletisi ve halkoyunları gösterisinin de yapıldığı resepsiyonda konuşan gazeteci Faruk Eskioğlu da, DAY-MER’in kuruluşundan beri yanında yer aldığını ve bundan da onur duyduğunu belirtti. DAY-MER’in logosunun da yaratıcısı olan Eskioğlu, DAY-MER üyelerinin başarılarını selamladı.

Ceren Sağır’ın Filistin’de ve Erem Kansoy’un Kobane’de çektiği fotoğrafların da sergilenmeye başlandığı resepsiyonla başlayan festival 5 Temmuz’da Park şenliği ile sona erecek.

Proğram yoğun

DAY-MER 26. Kültür Sanat Festivali, 12 Haziran’da yapılacak müzik dinletisi ve 13 Haziran’da Holmleigh İlkokulu’nda yapılacak Çocuk Şenliği ile devam edecek. 19 Haziran’da şiir dinletisi, 21 Haziran’da çocuk tiyatrosu, 26 Haziran’da Gençlik Şenliği, 27 Haziran’da “Avrupa’da Sol Hareketler ve Seçimler” konulu panel, 28 Haziran’da film günü, ve 3 Temmuz’da Mustafa Yalçıner ve Erdoğan Aydın’ın katılacağı “Siyasal Durum ve Seçimler” konulu panel Londra Toplum Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivalin son etkinliği olan ve on binlerce kişinin katılması beklenen Park Şenliği ise Clissold Park’da 5 Temmuz Pazar günü yapılacak. Şenlikte, Metin Kemal Kahraman’ın yanı sıra Erdal Bayrakoğlu, Özkan Orman ve yerel müzük grupları ve halk dansları yeralacak.

Day-Mer Resepsiyon 2015

Day-Mer Resepsiyon 2015

Day-Mer Resepsiyon 2015

Day-Mer Resepsiyon 2015 Aslı Gül

Day-Mer Resepsiyon 2015 Faruk Eskioğu

854830cookie-checkDAY-MER Festivali ‘resepsiyonla’ başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.