DAY MER Londra Meydan Sahnesi’nden “Halktan Biri”

DAY MER Londra Meydan Sahnesi bu kez “Halktan Biri” oyunuyla 4-5 Mayıs’ta perdelerini açıyor.

DAY MER Meydan Sahnesi’nden yapılan açıklamaya göre; Sam Bobrick’ın yazdığı Rahime Simpson’un yönettiği “Halktan Biri”, 4 Mayıs Cuma saat 19.30’da, 5 Mayıs Cumartesi 16.30 ve 19.30’da sahnelecek.

DAY MER’in “22 Moorfield Rd Tottenham N17 6PY” adresindeki salonunda sahenlecek oyunda; Zeynep Güneş ve Nazım Demir oyuncu, Hatice Turan ve Sibel Güneş asistan, Fatma Binboğa ve Ayşe Nurdoğan dekor/kostüm, Hazal Nurdoğan makyaj, Metin Sağır ışıkta görev aldı.

DAY MER Meydan Sahnesi açıklamasında “Bazen herkesi kandırabilirsiniz, bazı insanları her zaman kandırabilirsiniz, ama herkesi her zaman kandıramazsınız” spotuyla oyun şöyle anlatıldı:

“ABD’de uygulanan ekonomi politikalarının kurbanı olarak işsiz kalan ve bu nedenle de ABD başkanına eleştirel nitelikte mektuplar yazan sıradan bir vatandaşı, “halktan biri”ni konu edinir. Başkana yazılan mektuplar arasında tesadüfi yapılan bir seçim sonucunda yazdıkları başkana dek ulaşan bu vatandaş artık sistem için bir tehdit oluşturmaya başlar. Güvenlik güçlerini ve bu anlamda da sistem yanlısı düşünceyi temsil eden bir hükümet yetkilisi bu duruma son vermek için görevlendirilir.


Aslında çözüm basittir: Ya bu sıradan vatandaş dönüşüm geçirerek sisteme uyum sağlayacak ya da sistem tarafından yok edilecektir. Oyun bu aşamadan sonra dürüst bir bireyin sistemi ne kadar dönüştürebileceği sorusuna yanıt aramaktadır. Trajikomik ilerleyen öyküde iktidarı eleştiren bireylerin, kazanç sağlamak için çalışan sistem karşısında başarı şansı olmadığını göstermektedir. Oyunu izlediğinizde kapitalist sistemin tüm ülkelerde benzer kurallarla işlediğini görerek şaşıracaksınız. Sanki bir kopya kağıdından çıkarılmış gibi bütün ülkelerde birebir benzeyen seçim çalışmaları, hükümet politikaları, siyasetçiler ile oyun sizi bazen güldürecek, bazen de öfkelendirecek.

Oyun Amerikan Başkanı nezdinde tüm kendini kral/sultan sanan megalomanları çimdikliyor! Küçük bir ayrıntı verelim; özgün metinde erkek olan Travis Pine’ı kadın olarak ele alınmış.”

1989’dan bu yana onlarca oyun sergileyen DAY MER Londra Meydan Sahnesi geçen yıl kadın oyunlarıyla Tiyatro Günleri gerçekleştirmiş, kadına yönelik her türlü şiddeti kınayarak etkinliği kadınlara atfetmişti. Toplumsal sorumluluğun bilincinde olan gurup bu yılki oyunuyla da baskıcı rejimleri kınıyor ve oyunda şu sözleri öne çıkararak sesleniyor; “Bazen herkesi kandırabilirsiniz, bazı insanları her zaman kandırabilirsiniz, ama herkesi her zaman kandıramazsınız…”

2170590cookie-checkDAY MER Londra Meydan Sahnesi’nden “Halktan Biri”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.