DAY MER’den 1 Mayıs’a çağrı

DAY MER, toplumu 1 Mayıs alanına çağrarak, ABD’de 8 saatlik işgücü mücadelesi sonunda 1 Mayıs’taki taleplerin 129 yıl sonra da değişmediğini belirtti.

DAY MER’in açıklaması şöyle:

“1 Mayıs 1886 günü Amerikalı işçilerin genel greve çıktığı 8 saatlik işgünü işçi sınıfının uğruna en çok bedel ödediği talep oldu. Aradan geçen 129 yıla rağmen, dünyanın en gelişmiş sayılı ekonomilerinden biri olan İngiltere’de hala yüz binlerce işçi, iş güvencesinden yoksun olarak günde en az 12 saat çalıştırıldığı için 1 Mayıs yürüyüşlerinde diğer taleplerinin yanı sıra 8 saatlik işgünü talebine de sahip çıkıyor. Asgari Ücretin £7.83, Londra Yaşam Ücreti’nin £10.20 olduğu İngiltere’de

başta göçmenler olmak üzere hala yüz binlerce işçi asgari ücretin çok altında bir ücretle çalıştırılıyor.”

“Londra 1 Mayıs’ında emekçiler kemer sıkma politikalarına karşı alanlara çıkacak” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Londra’da; sendikal haklar, insan hakları, uluslararası dayanışma ve kemer sıkma politikaları ile mücadele talepleri ile düzenlenen 1 Mayıs’ta Muhafazakar Hükümet’in sendikal ve çalışma haklarına yönelik saldırılarına, savaş ve iç savaşları kışkırtan, silahlandırmayı tırmandıran neoliberal politikalarına karşı çıkılacak. Merkezi ve yerel hükümetlerin tüm ülkede yaşayanları etkileyen saldırılarının yanı sıra Londra’da yaşayan Türk ve Kürt emekçiler, uzun çalışma koşulları, düşük ücret, emeklilik ve hastalık haklarından da yoksun bırakılmış durumda.

Tüm dünyada işçi ve emekçileri yan yana getiren 1 Mayıs aynı zamanda ortak yaşadıkları sorunlar için bir araya gelme fırsatı bulamayan kesimlerin bir araya gelmesi, sendikalarla görüşmesi ve taleplerini belirlemesi açısından da iyi bir fırsat ve olanak. Tüm dünyayı emek ve sermaye karşıktlığı üzerindeki bölünme üzerinden birleştiren 1 Mayıs’a Londra’da damgasını vuran Türk ve Kürt emekçileri, 1 Mayıs’a taşıdıkları talepleri için örgütlenmeye başladıkları oranda ancak şikayet ettikleri sorunları ve haksızlıkları aşabilme olanağı bulabilecek. Tek tek küçük işletmeler olması, yasal çalışmanın zorlukları gibi özgün koşulların yarattığı zorluğa rağmen ortak sorunların ortak çözümünün ön koşulu başta sendikalar da olmak üzere örgütlenme. Sendikalaşma ve örgütlenme konusunda ki her türlü talep ve sorununuzu görüşebileceğiniz DAY-MER, Türk ve Kürt emekçilerinin örgütlenebileceği Fırıncılar ve Birleşik Gıda işçileri Sendikası BFAWU ve Genel İş Sendikası UNITE ile güçlü bağlara sahip. Tüm dünya’da işçi ve emekçiler ile onların örgütlerinin 129 yıldır kararllıkla sahip çıktıkları 1 Mayıs, sadece bizler için değil gelecek kuşaklar için de daha iyi bir dünya ve yaşama rehberlik etmeye devam edecek.”

1 Mayıs yürüyüşü geçen yıl olduğu gibi saat 12’de Marx Kütüphanesi önünde Clerkenwell Green’de toplanılarak 14.30’da başlayacak ve Trafalgar Meydanı’nda konuşmalarla sonlanacak.

2180900cookie-checkDAY MER’den 1 Mayıs’a çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.