DAY MER’den 25 Kasım etkinliğine çağrı

DAY MER Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenliyor.

23 Kasım Cumartesi günü saat 17’de “22 Moorefield Road, London N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER) toplanacak kadınlar saat 18’de Merkez Londra’daki ulusal yürüyüşe katılacak. Ayrıca 24 Kasım Pazar günü saat 15’te Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde sinevizyon ve tiyatro gösterimi ile resim sergisinin olduğu bir toplantı düzenleyecek.

KADINA ŞİDDET HER YERDE

DAY MER’den yapılan açıklama aynen şöyle:

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü, yaşamak ve yaşatmak için bilmeye ne kadar ihtiyacımız olduğunu hatırladığımız bir gün. Dünya kadınları, Dominik’te eşitsizliğe, yoksulluğa, işsizliğe, sömürüye, baskılara ve faşist Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabel Kızkardeşler’in, devlet güçlerince tecavüz edilerek öldürüldüğü gün olan 25 Kasım’ı öldürülen, şiddete uğrayan, yaşamı sınırlarla çizilen tüm kızkardeşleri için bir anma ve mücadele gününe dönüştürdü.

25 Kasım’ın bu tarihi bize kadına yönelik şiddetin devlet politikalarıyla, sömürüyle, sistemle ilgili olduğunu, şiddetle mücadelenin dayanaklarından en önemlisinin bu şiddeti yaratan sisteme karşı mücadele olduğunu gösteriyor. Kadınların mücadelesinden ne kadar korkulduğunu da gösteriyor aynı zamanda.

ŞİDDET AVRUPAYI TEĞET GEÇMİYOR

The Wİ İnspiring Women’ın yayınladığı rapora göre geçen yıl, İngiltere genelinde tahminen 1.3 milyon kadın, aile içi şiddet, tecavüz, zorla evlendirme, cinsel istismar ve diğer istismar ve taciz biçimleri dahil olmak üzere türlü şiddet yaşadı. Son verilere göre İngiltere ve Wales’ta haftada 2 kadın güncel partnerleri ya da eski partneri tarafından öldürülüyor.

Daha geçen ay Kraliyet Savcılığı Servisi (CPS)’nin yayımladığı, Kadın ve Kız Çocuklarına Karşı Şiddet yıllık raporuna göre ise İngiltere ve Galler’de tecavüz ve/veya cinsel taciz suçlamalarından oluşan polis raporlarındaki tecavüz kayıtları son dört yılda 35 bin 847’den 57 bin 882’ye yükselmiş fakat bu suçlardan mahkumiyet oranı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 27 düşük olduğu görülüyor. Yani tecavüz suçunun bildirimleri artarken, suç işleyenlerin mahkumiyetinde düşüş yaşanıyor. Yani taciz ve tecavüzün suç kapsamından ‘fiili olarak’ çıkarıldığı bir dönem yaşanıyor.

Hal böyleyken biz de ‘Taciz, tecavüz, ölüm, şiddet bu sömürü sisteminde münferit değil sistematiktir’ diyoruz. Üstelik gündemini bizim belirlemediğimiz, bizim çıkarımızın gözetilmediği bir Brexit süreci gerekçesiyle tüm hak taleplerimiz daha da geri plana itiliyor. Sosyal yardımlarda yapılan kesintiler en çok kadınları vuruyor. Yaşatılan bu ekonomik şiddet ise devlet eliyle perçinleniyor.

Şiddetin her biçiminin iç içe geçtiği bu politikalara karşı ancak bir araya gelirsek güçlü kalabilir, bir çözüm üretebiliriz. Aynı sorunları yaşayanlar aynı tarafta buluşur! DAY MER Kadın Komisyonu olarak 24 Kasım Pazar günü saat 15.00’te ‘North London Community House (NLCH)’da yapacağımız etkinliğimize hepinizi bekliyoruz.”

2353260cookie-checkDAY MER’den 25 Kasım etkinliğine çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.