Day-Mer’den Emekçi Kadınlar Şenliği

Bu yıl 100. yılı kutlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü Şenliği, eşit işe eşit ücret ve çalışma koşulları için verilen mücadelelerde ve şiddet yüzünden yaşamını yitiren kadınların anısına saygı duruşuyla başladı.

Day-Mer kadın komisyonu adına Aslı Gül bir açılış konuşması yaptı. Gül, 8 Mart’ın adandığı New York’taki kadın dokuma işçilerinin mücadelesinin üzerinden 150 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala kadınların eşit işe eşit ücret taleplerinin karşılanmadığı koşullarda 8 Mart’ın 100’ncü yılının kutlandığını söyledi.

Gül, bu yıl İngiltere’de kadınların en büyük sorununun Ulusal Sağlık Hizmetleri’ndeki kesintiler olduğunu belirterek, kesintilerin en çok kadınların yararlandığı doğumhane ve acil servislere yöneltildiğini öne sürdü.

“RENKLERİ FARKLI OLSA DA SORUNLARI AYNI”

“Keep our NHS Public” kampanyası adına konuşma yapmak üzere Bronwen Handyside” da eğitim ve sağlık alanlarındaki kesintilerden ve özelleştirmelerden en çok kadınların etkilendiği belirtti.

Handyside, insan sağlığı gibi hayati bir meselenin özel sektörün kârı için feda edildiğine vurgulayarak, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesinin insanlık dışı bir uygulama olduğunu söyledi.

Filistinli bir kadın olarak Samar Sahhar da savaşların sebepleri ne olursa olsun sonuçlarının kadınlar açısından yıkım ve sefaletten başka bir şey olmadığını belirterek başta Filistin olmak üzere Ortadoğu’daki bütün savaşları kınadı.

Ayrıca, Mimar Filiz Erol’un Filistin fotoğraflarından oluşan sergisi de etkinlikte yer aldı.

Kadın komisyonunun hazırladığı sinevizyon gösteriminde çeşitli kadın mücadelelerinden kesitlerin sunulduğu etkinlikte göçmen kadınların yaşadıkları zorluklara da dikkat çekildi.

Day-Mer Genç Kadınlar Halk oyunları ekibinin oyunlarıyla renk kattığı şenlikte tiyatrocu-yazar Fahri Bozbaş’ın yönetmenliğindeki kadınlar tarafından sergilenen ve kadın şair Sennur Sezer’in şiirlerinden derlenen poetik drama gösterisi ve Ozan Toprak yönetiminde çalışan Day-Mer Kadın Korosu da programda yer aldı.

Yüzlerce kadının katıldığı etkinlik, Grup Anatolia’nın seslendirdiği türküler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

830180cookie-checkDay-Mer’den Emekçi Kadınlar Şenliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.