DB çalışanlarından Wolfowitz’e suçlama

DB çalışanlarının örgütü, Banka Başkanı Paul Wolfowitz’den, adı kendisiyle aşk söylentilerine karışan bir kadın çalışanın terfi ettirilmesi ve ücretinin artırılmasının banka kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, açıklama istedi.

Çalışanlar Derneği, geçen salı günü banka memurlarına resmen dağıttığı bir mektupta, Wolfowitz ve Banka Governörler Kurulu’ndan, “çalışanlar ile ilgili kuralların, Başkan ile yakın ilişkisi olan bir çalışan lehine ihlal edilmesi” konusunda açıklama istedi.

Wolfowitz ile bankanın Ortadoğu bölümünde üst düzey iletişim danışmanı ve kadın sorunları uzmanı olarak 8 yıl çalışan Şaha Rıza arasındaki ilişki, Wolfowitz 2005’de banka başkanlığını üstlendiğinde ortaya çıkmıştı.
Libya asıllı Şaha Rıza’nın 1980’lerin sonunda Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Türkiye Masası Şefi Kıbrıslı Türk Bülent Ali Rıza ile evli olduğu ve sonradan boşandıkları bildirilmişti.

Memurlar Derneği, Wolfowitz DB başkanlığına geldiğinde Rıza’nın dış görevlendirme ile ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderildiğini bildirdi.

Rıza’nın Dışişleri Bakanlığı’na gönderildikten sonra da DB bordrosunda kaldığı, bunun normal bir uygulama olduğu belirtildi.

Ancak dernek açıklamasında, Rıza’nın Dışişleri Bakanlığı’na atanmadan önce banka içinde üst bir pozisyona terfi ettirildiğini, bu pozisyona atanmasının “açıkça kuralları ihlal ettiğini” ileri sürdü.

Açıklamada Rıza’nın bu atama ile daha yüksek bir ücret düzeyine yükseltildiği, ama aldığı ücret artışının normal kurallara göre memurların böyle bir atamada aldığının iki katından daha fazla olduğunu ileri sürüldü.

Washington’daki bir kuruluş tarafından elde edilen DB bordrolarına göre, Rıza Dışişleri Bakanlığı’nda görevlendirildiğinde, 47 bin dolarlık bir ücret artışı aldı, bunu 2006’da aldığı yıllık 13,590 dolarlık bir artış izledi. Rıza’nın şu andaki ücretinin ise 193,500 dolar civarında olduğu belirtildi.

Bayan Şaha Rıza konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Üst düzey bir DB yetkilisi ise, bayan Rıza ile ilgili değişiklikler konusuna Wolfowitz’in kişisel olarak girmemek için Governörler Kurulu’ndan izin istediğini, kurulun bu isteği reddettiğini ve konunun söz konusu memurun banka dışında görevlendirilmesi ile çözülmesini emrettiğini ileri sürdü.

Yetkili, “banka Governörler Kurulu etik komitesinin, zamanın baş hukuk müşavirine danıştıktan sonra, söz konusu memur ile yapılan banka dışında görevlendirme anlaşmasını onayladığını” belirtti.

FOTOĞRAF: Wolfowitz ve Başkan Bush

 

1149270cookie-checkDB çalışanlarından Wolfowitz’e suçlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.