Dedektiflerin pirî ve üstadıydı

Amerikan dedektif hikâyeleri onun yaptıklarından esinlenmişti. Geçenlerde yaşama veda eden özel dedektif Goldfader’in 1960 ortalarında kurduğu Tracers Co.(Takipçi Şirketi) binlerce gizli kalmış dosyayı aydınlatarak Amerikan kültüründe önemli bir yeri olan dedektiflik hikâyelerine imza attı.

Kocasını terk edip âşığıyla kaçan kadınlardan karısını aldatan kocalara kadar, evden kaçan çocuklardan iş ortağına “kazık atan” tüccara dek, cinayetler, hırsızlık, dolandırıcılık ve her türden suçu izlemiş bulunan Goldfader’in ünü tüm ABD’de yayıldı. Goldfader’e uluslararası çapta işler de gelmişti.

1960’lardan sonra kendisine yağan işlerle tek başına baş edemeyince şirketine bir düzine dedektif daha katmış bulunan Goldfader, emekli olduktan sonra anılarını yazmıştı.

Anıları, “Tracer!” başlığı altında yayınlanmış ve bu kitabında kaçıp saklanmak isteyenlere bir öğüdü dikkati çekecek şekilde yer almıştı. Goldfader, onbinlerce davayı izlemenin verdiği deneyimle kaçak olmak isteyenlere şunu salık vermişti:

“Kaçıp saklanmadan evvel, iyice emin olmalısınız ki sizi seven ya da nefret eden birileri arkanızda kalmış olmasın, aksi takdirde bulunmanız işten bile değildir. Sevenler ve nefret edenler hep peşinizde olacaktır.”

1507070cookie-checkDedektiflerin pirî ve üstadıydı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.