DEHAP’ın kapatılması davasına yarın

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, DEHAP hakkında 13 Mart 2003’te, “Demokratik Cumhuriyet, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı eylemlerin odağı haline geldiği”, 29 Nisan 2003’te de “Yasadışı PKK/KADEK terör örgütü ile bağlantı içinde olduğu, bu şekilde Anayasanın 68/4. maddesinde ifade edilen ‘devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne’ aykırı eylemlerin odağı haline geldiği tespit edildiği” gerekçesiyle ek iddianame ile temelli kapatılması istemiyle dava açmıştı.


Anayasa Mahkemesi, son açılan davayı ilk davayla birlikte inceliyor. Davada, bütün süreçler tamamlanmıştı.


Anayasa Mahkemesi, yarın yapacağı toplantının gündemine DEHAP’ın kapatılması istemiyle açılan davayı da aldı.


Siyasi Partiler Yasası, bir parti hakkında kapatma davası açılmış ise dava devam ederken partinin kendisini feshetmesinin davayı ortadan kaldırmayacağını öngörüyor.


DEHAP, 24 Ekim 1997 tarihinde kurulmuştu.


Bu arada Anayasa Mahkemesi yarın yapacağı toplantıda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Adalet Partisi, Türkiye Adalet Partisi, Varlığımız Partisi ve Eşitlik Partisi’nin hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine yönelik istemlerini de görüşecek.


Başsavcılık, bu partilerin Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda öngörülen bir siyasi parti niteliğini taşımadığı, bu nedenle hukuki varlıklarının sona erdiğinin tespit edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.


 

1031980cookie-checkDEHAP’ın kapatılması davasına yarın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.