Deli değil, ilgi manyağı

Norveç’te geçen hafta 76 kişinin öldüğü silahlı ve bombalı saldırıların tek zanlısı durumundaki Anders Behring Breivik’in avukatı, müvekkilinin akli dengesinin muhtemelen bozuk olduğunu düşünüyor.
Bu görüşün mahkemeye savunma gerekçesi olarak sunulup sunulmayacağı netleşmedi.

Norveç İstihbarat teşkilatının başkanı Janne Kristiansen’e göre 32 yaşındaki zanlı, kötülük dolu ve hesapçı biri ve ilgi odağı olmaktan hoşlanıyor.

Kristiansen ayrıca Breivik’in İngiltere’deki aşırı görüşlü gruplarla herhangi bir bağlantısının tespit edilmediğini bildirdi.

Geçen Cuma başkent Oslo ve yakınındaki Utöya Adası’ndaki silahlı saldırılarının tek zanlısı durumundaki Breivik, bu gruplarla dokuz yıl önce görüşmeler yaptığını yazmıştı.

Ancak istihbarat şefi Kristiansen, Breivik’in bombalı ve silahlı saldırıları tek başına planladığına inandığını söyledi.

Davanın savcısı Christian Hatlo ise Breivik’in bir hücrenin parçası olduğunu öne sürdüğünü, onunla işbirliği yapan iki hücre olduğunu iddia ettiğini duyurmuştu.

Polis kaynakları olaya karışan başka gruplar olması olasılığını yüksek görmese de, Hatlo hiç bir ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kimlikler açıklanıyor
Norveç polisi yetkilileri cuma günü 76 kişinin ölümüne yol açan silahlı ve bombalı saldırıda ölenlerin isimlerini de açıklamaya başladı.

Adı açıklanan ilk dört kişiden üçü, Tove Ashill Knutsen (56), Hanna M Orvik Endresen (61), ve Kai Hauge (32) hükümet binalarının bulunduğu bölgedeki bombalı saldırıda yaşamını yitirdi.

Dördüncü kişi ise İşçi Partisi’nin adada düzenlediği gençlik kampına katılanlardan 23 yaşındaki Gunnar Linaker.

Gunnar Linaker’in babası saldırgan çevreye ateş etmeye başladığı sırada oğlu ile telefonla konuştuğunu; oğlunun “Baba, baba biri ateş ediyor’ dedikten sonra telefonu kapattığını söyledi.

Kimliği açıklanan ilk dört kişi dışında, ülkenin Veliaht Prensesi Mette-Marit’in üvey kardeşi Trond Berntsen’in de ölenler arasında olduğu biliniyor.

Helikopter mürettebatı tatildeymiş
Ayrıca Utöya Adası’ndaki saldırıya neden çok geç müdahale edildiği konusundaki tartışmalar sürüyor.

Silahlı bir polis timi, saldırı haberleri alınan Utöya Adası’na ancak bir buçuk saat sonra ulaşabilmişti.

Emniyet Müdürü Johan Fredriksen ise ‘bundan iyisini yapabileceğimizi sanmıyorum’ dedi.

Polis yetkilileri Oslo polis teşkilatı elinde tek bir helikopter olduğunu, ancak bunun mürettebatının olay sırasında izinde olduğunu kaydetti.

Hükümet, polisin havadan müdahale kapasitesinin geliştirilmesine eğileceklerini kaydetti.

Daha önce Adalet Bakanı Knut Storberget, polisin ‘fevkalade’ çalıştığını söylemişti.

Saldırının tek zanlısı durumundaki Breivik’in terör suçlarının yanısıra, insanlığa karşı suçlar kapsamında da yargılanması olasılığı gündemde.

Norveç yasaları terör suçlarına azami 21 yıl hapis cezası öngörürken, insanlığa karşı suçlarda hapis cezası 30 yıla kadar çıkabiliyor.

Breivik’in avukatı Geir Lippestad, müvekkilinin saldırılar dolayısıyla üzüntü duyduğunu, fakat Batı dünyasında başlatmak istediği devrim için gerekli gördüğü şeyi yaptığına inandığını belirtti.

Avukat Lippestad’a göre, kendini giderek Müslümanlaşan bir Avrupa’ya karşı savaş halinde gören Anders Behring Breivik, 60 yıl gibi bir süre zarfında tarihin kendisini aklayacağına inanıyor.

Avukat Geir Lippestad, Breivik’in saldırıdan önce uyuşturucu aldığını, iki tanesi Norveç’te olmak üzere bir dizi ülkede İslam karşıtı hücreler bulunduğunu iddia ettiğini söyledi.

BBC

1301220cookie-checkDeli değil, ilgi manyağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.