“Demir Atanlar” sergisi FKM’de

Fransa’da faaliyet gösteren Elele Derneği ve Ulusal Göçler Tarihi Kurumu’nun işbirliğiyle gerçekleşen sergi Fransa’da Türkiye Mevsimi çerçevesinde yer almıştır.

Sergi açılışı öncesinde Elele Derneği Müdürü Gaye Petek’in de katılımıyla « Fransa’da Türk Göçü : Nasıl bir kök salma ? » başlıklı bir söyleşi gerçekleşecektir. Aynı zamanda Nora Şeni’nin Fransa’daki bir işçinin bir Pazar gününü anlatan « Ya Pazarları ? » kısa filmi de göterilecektir.

1956 yılında İstanbul’da doğan bağımsız fotoğrafçı Ahmet Sel çalışmalarını belgesel fotoğrafçılık ve porte alanında sürdürmektedir. Sipa Press, Fédéphoto ve Agence Opale tarafından yayımlanan Ahmet Sel’in fotoğrafları Le Monde, Paris Match, Corriera della Serra, The New York Times gibi dergi ve gazetelerde yer aldı.

Paris 2007 – 2003 yılında Siirt’ten gelip Paris’e yerleşen Yılmaz Karaman (25) bir Türk lokantasında çalışırken rap söylemeye başladı. Büyük bir başarı yakalayan Karaman ile gazeteciler ve televizyoncular röportaj yapmak için sıraya giriyorlar.

1975’ten 2008’e kadar Fransa ve Rusya’da yaşayan Ahmet Sel, 1990-2000 yılları arasında Moskova’da La Cinque ve Arte televizyon kanallarının muhabiri olarak çalıştı, Sipa Press fotoğraf ajansının Moskova bürosunu yönetti. Fransa’ya dönüşünde Sipa Press Ajansı’nın genel yayın yönetmeni olarak görev yaptı.

2003 yılında Portre alanında “Fujifilm Press Photo Award France” ödülünü, 2004 yılında ise Sözler ve Resimler alanında “The Gold Award of National Magazine Awards” ödülünü aldı.

” Fransa’ya 70’li yıllarda gittiler. Bazıları yasal yollardan, bazıları da sahte turist veya kaçak olarak… Yeni ve daha iyi bir yaşam için boydan boya Avrupa’yı aştılar. Biraz para biriktirelim, döneriz, dediler. Eninde sonunda bir ev, bir traktör, bir otomobil parası… Sonra yine memleket toprağı. Ama iş o kadar kolay değildi. Ne göçmenler, ne de onları ağırlayan ülke için. Yıllar geçti, göçmenler gönüllü sürgüne alıştılar. Aile kurdular, çocukları büyüdü, yeni işlere girdiler, işten çıkarıldılar.

Onların çocukları, bu beklenmedik serüveni Fransa’da sürdürüyorlar. Kendilerini hem Fransız hem Türk hissediyorlar. Ana babalarının dilini zorlanarak konuşanlar da var, eşlerini yalnızca memleketteki köylerinden seçenler de…

Mussy, Aube 2007 – Kırşehirli olan İmdat Aydın (58) Fransa’ya 1983’te Almanya ve Hollanda üzerinden geçerek geldi. Birçok işten sonra bugün varlıklı bir işadamı olan İmdat Aydın oğullarını memleketten getirttiği kızlarla evlendirdi. İmdat Aydın eşi, oğulları ve gelinleri ile birlikte altı daireli villa tipi büyük bir evde oturuyor.

Ama hepsinin de ortak noktası, ilk göçenlerin hayatını yaşamak istemiyorlar. Yeni kuşak, kamu alanında, toplumun içinde ve her kesiminde yerini almak için mücadele veriyor. ”

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ’NDE KONFERANS ve FİLM

15 Şubat Pazartesi, 17:30

FRANSA’DA TÜRK GÖÇÜ : NASIL BİR KÖK SALMA?

Simültane çeviri yapılacaktır.

***

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Elele Derneği işbirliği ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) katkısıyla, Fransa’daki Türk göçü üzerine bir etkinlik düzenliyor. Fransa’da olduğu kadar Türkiye’de de az bilinen bu konuyu ele alan etkinlik programı yeni bir bakışın gelişmesine olanak tanıyacak.

Elele Derneği müdürü Gaye Petek ve Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Feyza Ak Akyol’un konuşmacı olarak katılacağı ve Fransa’daki Türkler ve onların göç projelerindeki son durumun ele alınacağı bir konferans-söyleşi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Bilimsel Sekreteri Alexandre Toumarkine moderatörlüğünde Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecektir.

Söyleşi öncesinde, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Nora Şeni’nin gerçekleştirdiği Ya Pazarları ? (1976, 26’) filmi gösterilecektir. Film, Fransa’da bir taşra kentinde yaşayan bir Türk göçmenin bir Pazar gününü anlatmakta.

Doç. Dr. Feyza AK AKYOL

Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümlerinde lisans ve yüksek lisans yapan Feyza Ak Akyol, doktorasını Provence Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yapmıştır. Roger Establet yöntemindeki doktora tezinde, Fransa’da bulunan birinci kuşak göçmen Türk kadınlarıyla yaptığı derinlemesine görüşmeler aracılığıyla,Türk kadının başka bir dünyada verdiği bireysel kimlik ve özgürlük mücadelesini incelemiştir. Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olan Ak Akyol, aynı zamanda GSÜ Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin müdürlüğünü yürütmektedir.

Gaye PETEK

Gaye Petek, Fransa’daki Türklerin entegrasyonuna destek vermek üzere sosyal, eğitimsel ve kültürel faaliyetler yürüten Elele derneğini 1984 yılında kurdu. INALCO’da ders veren Petek, Yüksek Entegrasyon Konseyi ve Ulusal Göç Tarihi Merkezi İdari Konseyi’nin üyesidir. Özellikle Türkler’in örgütlenmesi ile kadın ve gençler ile ilgili konular olmak üzere entegrasyon üzerine bir çok araştırmaya katılan Gaye Petek, Fransa’da Türkler : aile portreleri (Bleu Autour yaynevi) kitabını yayına hazırlamıştır.

Alexandre TOUMARKINE

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü bilimsel sekreteri olan Toumarkine, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’deki göç konuları alanında uzmandır. Kendisi aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi’nde çağdaş tarih dersi vermektedir.

716490cookie-check“Demir Atanlar” sergisi FKM’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.