Demirden İpekyolu imzalandı

Parlamentosunda gerçekleştirilen imza töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de hazır bulundu.

Anlaşmaya, Türkiye adına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Giorgi Arveladze ve Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memedov imza koydu.

Çerçeve anlaşması öncesinde Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ”Tiflis Deklerasyonu” nu imzaladı.

“DÜNYAYA ÖNEMLİ BİR MESAJ”

Başbakan Erdoğan, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi’nin bölgesel işbirliği açısından önemli bir örnek olduğunu ifade ederek, bu anlamda dünyaya önemli bir mesaj verildiğini söyledi.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum ”Şahdeniz Projesi”nin ardından Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı’nın da tarihi İpek Yolu’nu demir yoluna dönüştürdüğünü belirten Erdoğan, bu dayanışmanın sadece bölgesel işbirliği anlamı taşımadığını da belirtti. Erdoğan, ”Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi’yle birlikte her istasyon, bir barış, dostluk ve dayanışma istasyonu olarak dünyaya mesaj verecek” dedi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ise konuşmasında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınırı “en şeffaf dostluk sınırı” olarak nitelendirdi.

Saakaşvili, projenin üç ülke halkı için de önemli bir ekonomik getirisi olacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Saakaşvili, İstanbul ve Batum’u birbirine bağlayacak kara yolu için de çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İhlam Aliyev de, bölgedeki enerji projelerinden sonra demiryolu projesinin de hayata geçirilmesini üç ülkenin ortaya koyduğu güçlü siyasi bir iradenin sonucu olduğunu kaydetti.

Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin bölgeye istikrar getireceğini ve sorunların çözümüne katkı sağlayacağını belirtti.

 

1145830cookie-checkDemirden İpekyolu imzalandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.