Demirel: 11’inci değil 12’inciyi halk seçsin

9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının düşeceği yolundaki tartışmaları “hukuki bir mesele” olarak nitelendirdi ve “Çağdaş ve doğru olan 11’inci değil 12’inci cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesidir” dedi.


Balkan Siyasi Kulübünün konferansı dolayısıyla Sofya’da bulunan Süleyman Demirel Türkiye’deki son gelişmeleri A.A muhabirine değerlendirdi.


Cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesini kendisinin 20 yıldır dile getirdiğini ifade eden Demirel, “Avrupa’da 17, dünyadaysa 103 ülke cumhurbaşkanını halk oylamasıyla seçiyor. Türkiye’de de böyle olması lazım” dedi.


Anayasa değişikliği için referandum yapılacağını ve büyük ihtimalle de kabul edileceğini kaydeden Demirel, şunları söyledi:


“Referanduma götürülen anayasa değişikliğinde bir madde var. O madde 11’inci cumhurbaşkanını halkın seçeceğini ortaya koyuyor. Halbuki 11’inci Cumhurbaşkanı yeni meclis tarafından seçildi. Artık bunu fazlaca tartışmaya gerek yok. Çünkü hukuki bir sorun. Yeni yasa çıkarılır, yeni anayasa değişikliği getirilir, yani bir yol bulunur. Bence çağdaş ve doğru olan 11’inci değil 12’inci Cumhurbaşkanını halkın seçmesidir.” 


Süleyman Demirel, Türkiye’nin bir din devletine dönüşeceği yolundaki endişelerinse “yersiz” olduğunu söyledi.


Laiklikle ilgili tartışmaların endişe değil alınganlık yarattığını belirten Demirel, “Esas mesele türban değil kadının toplum içindeki yeridir. Türkiye, bu meseleyi halletmiştir. Kadın, çalışma ve sosyal hayatın her alanında vardır. İşte bu uygarlıktır ve sonuna kadar da korunacaktır” dedi.

1048960cookie-checkDemirel: 11’inci değil 12’inciyi halk seçsin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.