Demirtaş Ceyhun’u uğurladık

Yazar Demirtaş Ceyhun, ailesi, yakınları ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Tedavi gördüğü hastanede zatürre hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Ceyhun için Teşvikiye Camisi’nde ikindi namazının ardından cenaze namazı kılındı.

Camideki törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ceyhun ailesine başsağlığı diledi.

Camide gazetecilere açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Ceyhun’un çok önemli bir isim olduğunu ifade ederek, ”Bir süreden beri hastaydı, rahatsızdı. Ben de sevgili arkadaşım Ozan Ceyhun ile birlikte yakın takip etmeye, şifa bulmasını umut ederek yardımcı olmaya çalıştım. Ama ne yazık ki sevgili Demirtaş Ceyhun’u yitirdik” diye konuştu.

Ceyhun’un Türk edebiyatında önemli bir yeri bulunduğunu vurgulayan Günay, ”Bizim kuşağımız aşağı yukarı onun yazdıklarını okumakla yetişti, büyüdü” dedi.

Günay, 1970’li yıllardan bu yana sayısız ödüller almış büyük ve önemli bir yazar olan Ceyhun’un gerçekçi, eleştirel ve kendisine dönük özeleştirel bir bakış açısı olduğunu dile getirerek, ”Ki bütün bunlara çok ihtiyacımız olduğunu bugün çok daha yakından anlıyoruz. Büyük isimler, büyük yazarlar ölmez, sadece aramızdan ayrılırlar. Rahmet dileklerimle ailesine, yakınlarına, milletimize sabır dileklerimle kendisini selamlıyorum. Aziz anısı önünde bugün buraya son görevimizi yapmaya geldik” dedi.

Yazar Adalet Ağaoğlu da Ceyhun’un gerçekten çok sayıp sevdiği yazar dostlarından biri olduğunu ifade ederek, ”Ceyhun’un gidişi inanılır gibi değil gerçekten. Çünkü bir an bile kendinden şikayet etmemiştir. Düşünce özgürlüğü peşinde Aziz Nesin ve Demirtaş Ceyhun ile birlikte hep koştuk. İçi dışı birdi Demirtaş Ceyhun’un. Bu çok önemli bir özellik” diye konuştu.

Ağaoğlu, Ceyhun’un düşünsel alanı çok geniş ve üretimi çok fazla bir yazar olduğunu, pek çok eseri bulunduğunu anlattı.

Ceyhun’un bir ara kendi yayınevini de kurmak zorunda kaldığını kaydeden Ağaoğlu, ”Çünkü ekonomik gidişatın ve medyatik gidişin karşısında durmak istedi. Çok üzgünüm, çok çok üzgünüm. Eşine ender rastlanan yazarlardan biriydi” dedi.

Sinema Oyuncusu Tarık Akan da Ceyhun’un çok önemli bir düşün adamı, sanatçı, demokrat, çağdaş ve uygar bir beyin olduğunu dile getirerek, ”Bu kadar önemli bir aydının cenazesinde ülkenin çok önemli insanlarını görmek isterdim. Ama idareciler aydınlara nasıl bakıyor ortadadır. Böyle çağdaş insanları bulmak, yetiştirmek gerçekten çok zor. Var olanlar da bir şekilde eksiliyor, kayboluyor” sözleriyle duygularını dile getirdi.

”DEĞERLİ BİR EŞ VE BABAYDI”

Demirtaş Ceyhun’un eşi Günöz Ceyhun da hem Türkiye’nin hem de kendisinin çok değerli birini kaybettiğini belirterek, ”Çok değerli bir eş ve bir babaydı. Çağının çok ötesinde bir yazardı. Yeterince anlaşılamadığına inanıyorum’ dedi.

Demirtaş Ceyhun’un oğlu, Avrupa Parlamentosu Belçika Milletvekili Ozan Ceyhun da ”Babam sadece bizim babamız değil, aynı zamanda Türkiye’nin büyük bir değeriydi. Tüm dostlarına yanında oldukları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Cenaze namazı sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Ceyhun’un oğlu Ozan Ceyhun yan yana saf tuttu.

Bu arada, Ceyhun’un cenazesinin üzerine cenazeye katılan bir kişi tarafından küçük bir Türk bayrağı iğnelendi.

Cenaze namazının ardından aralarında Bakan Günay’ın da olduğu çok sayıda kişi Ceyhun’un tabutunu omuzlayarak cenaze aracına kadar taşıdı.

Cenazenin taşınması sırasında törene katılanlar alkış tuttu.

Camideki törenin ardından Ceyhun, Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Törene, Demirtaş Ceyhun’un ailesi ve yakınlarının yanısıra CHP Genel Sekreteri Mustafa Özyürek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in eşi Şule Perinçek, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile Ataol Behramoğlu, Yalvaç Ural, Bedri Baykam, İlyas Salman, Kadir İnanır, Nejat Yavaşoğulları, Rutkay Aziz, Hıfzı Topuz, İzzet Günay, Ali Özgentürk ve Zeki Ökten’in de aralarında bulunduğu çok sayıda yazar ve sanatçı katıldı.

1212530cookie-checkDemirtaş Ceyhun’u uğurladık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.