Demirtaş: İnadına barış

İlk ve daha ufak olan patlamadan sonra 17:55 sularında miting alanındaki trafonun yanında ikinci bir patlama oldu.

Miting alanından BBC Türkçe’ye bilgi veren gazeteci Mahmut Bozarslan da ikinci patlamanın ilkinden 10 dakika sonra meydana geldiğini ve daha şiddetli olduğunu söyledi.
Önce patlamanın trafodan kaynaklandığı açıklandı ancak daha sonra patlamaya trafonun sebep olmadığı ortaya çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Diyarbakır’daki HDP mitinginde meydana gelen patlama ile ilgili olarak, “Patlama trafo kaynaklı değil. Trafoya dışarıdan bir müdahale söz konusu” dedi.

Patlamanın ardından miting iptal edildi.

Demirtaş: Kaos çıkarmak istiyorlar

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, akşam saatlerinde HDP’nin Diyarbakır İl Başkanlığı önünde bir açıklama yaptı.

Miting alanındaki sağduyu ve disiplinin çok daha büyük bir faciayı engellediğini belirten Demirtaş şöyle konuştu:

“İstiyorlar ki, bugün bu provokasyonlarla sokaklarda kaos ortaya çıksın. Ortaya çıkacak kaosu HDP’ye mal etmek istiyorlar. Defalarca bu oyunları oynadılar, biz bu kirli oyunlara yabancı değiliz…

Fakat bizim ihtiyacımız olan şey barıştır, barış. Biz inadına ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar inadına bu ülkede barışı sağlayacağız. O barış bu ülkeye gelecek.”

Demirtaş, saldırı ile miting alanındaki “yüzbinlerce insanın izdihamla birbirlerini ezmesinin hedeflendiğini” de belirtti.

Patlama sırasında Diyarbakır’da miting alanında bulunan Hatice Kamer tanık olduklarını şöyle anlattı:

“(HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili) İdris Baluken kürsüdeydi. Artık Öcalan’ın Diyarbakır’a gelmesi gerektiğini söylerken sahnenin 50 metre kadar yakınlarında bir patlama duyduk.

Birkaç dakika sonra bu kez daha yakınlarda, trafonun önünde çok daha şiddetli bir patlama oldu. Büyük bir panik başladı. Patlamanın olduğu yere ulaştık. Trafonun üç kapısından biri çökmüştü.

Ben daha önce trafo patlaması gördüm, bu ona benzemiyordu. Etrafa saçılmış insan uzuvları gördüm. Üzeri bayrakla örtülmüş el ve ayak parçaları gördüm.”
“İnsanlar, mitinge çoluk çocuk gelmişlerdi. Nevruz kutlamalarındaki gibi bir hava vardı, coşku vardı. Böyle bir şey beklemiyorlardı. Patlamadan sonra miting alanına bir anda öfke hakim oldu.

Sinir krizi geçirenler, fenalaşanlar oldu. Miting alanındaki gençler, polisle çatıştı. Polis bu gruplara biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Protestocuların dağılmasının ardından polis olay yerinde inceleme başlattı.”

Patlama Diyarbakır’da protesto edildi

Patlama sonrası miting alanındaki kalabalık Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’ndan dağılmaya başladı.

Polisin alanı dağıtmak için patlamanın da olduğu bölgeye TOMA’larla girerk çevreye tazyikli su sıktığı görüldü.

Diyarbakır’dan bildiren Hatice Kamer, patlamanın ardından miting alanından Ofis semtine yürüyen grubun bir süre polisle çatıştığını ancak bir süre sonra dağıldığını belirtti.
Kentin birçok yerinde araçların oluşturduğu konvoylar, korna çalarak patlamaları protesto etti. Bazı Diyarbakırlılar ise balkon ve pencerelerden tencere, tava çalarak protestoya katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ardından da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kılıçdaroğlu ayrıca Twitter hesabından “Unutulmasın ki milyonlarca oy bile tek bir canın karşılığı olamaz. Allah’tan yaralılar için acil şifalar diliyorum ve herkesi sükunete davet ediyorum” mesajını paylaştı.

AKP lideri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır’daki patlama ile ilgili olarak “Trafo patlaması mı? Saldırı mı? Kaza mı? ne varsa arkasında çıkaracağız, hesabını da soracağız” dedi.

Başbakan Davutoğlu, “Diyarbakır’daki tüm vatandaşlarımızı provokasyonlara karşı sağduyulu davranmaya davet ediyorum” dedi.

Erdoğan: Seçime gölge düşürdüler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, HDP’nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlamaları “demokrasiye yönelik bir provokasyon” olarak nitelendirdi. Erdoğan ayrıca patlamalarla ilgili incelemelerin sürdüğünü belirtti.

A Haber televizyonuna açıklamalarda bulunan Erdoğan, patlamanın Pazar günü yapılacak seçime gölge düşürdüğünü de söyledi. Erdoğan ayrıca “Yaklaşık bir saattir HDP Eş Başkanını arkadaşlarıma arattırıyorum, kendilerine ulaşamadıkları için henüz geçmiş olsun temennimizi iletemedik” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Diyarbakır’daki patlamalar ile ilgili olarak, bir suikast ihtimalini de göz önünde bulundurduklarını söyledi.
Davutoğlu AKP’nin Kilis mitinginde yaptığı konuşmada, “Saldırılar, demokrasiye ve Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılmıştır. Hepsini lanetliyoruz” dedi.
Tan: Oyun çok açık

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan CNN TÜRK televizyonunda yaptığı açıklamada, Diyarbakır’daki patlamalarla ilgili olarak “Oyun çok açık, bu seçimi kaybettiler. Çamura yatmak, yakıp yıkmak istiyorlar” dedi.

Tan Diyarbakır halkını “sabırlı olmaya ve tepkilerini sandıkları doldurarak göstermeye” çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da İMC TV’ye yaptığı açıklamada, “Tüm göstergeler; çok planlı, organize ve merkezi bir yerden yönetilen bir operasyonla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Figen Üstündağ, Diyarbakır’daki mitinglerinde meydana gelen patlamalar öncesi polise bomba ihbarı yapıldığını söyledi.

Üstündağ, partisinin yarınki Van mitinginin iptal edilmesinin ise söz konusu olmadığını belirtti.

1454710cookie-checkDemirtaş: İnadına barış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.